Postrv s česnovo omako
Sestavine:
- 4 jedilne žlice GEA oljčnega olja
- 8 postrvjih filejev s kožo
- 10 dag šunke
- sol, poper
- 2 jedilni žlici limoninega soka
- 6 česnovih strokov
- 2 šalotki
- 1,5 dl belega vina
- lovorov list, 6 poprovih zrn
- 1,5 dl zelenjavne osnove
- 1,5 dl sladke smetane
- moka
Priprava:
Postrvje fileje začinimo s soljo, poprom in z limoninim sokom. Neolupljene česnove stroke pečemo 15 minut v pečici pri 180 °C; nato jih olupimo. Šalotki olupimo, drobno nasekljamo in zdušimo na žlici Gea oljčnega olja. Zalijemo z belim vinom in juho ter povremo. Dolijemo sladko smetano in začinimo z lovorovim listom, s poprovimi zrni ter z žlico limoninega soka. Omako malo pokuhamo.
Omako precedimo skozi sito. Dodamo česen in penasto zmešamo in osolimo. Šunko narežemo na trakove in hitro popečemo na žlici vročega olja. Fileje povaljamo v moki. Pečemo jih na vročem GEA oljčnem olju (s kuhalnico jih malo pridržimo, da se ne zvijejo), najprej s kožo obrnjene navzdol, nato še na drugi strani. Šunko porazdelimo po filejih in postrežemo s pripravljeno omako.
Dober tek.