Aktualni recepti

VIDEO: Bogata francoska solata
Sestavine:
- 2 jajci
- 300 g krompirja
- 200 g korenja
- 200 g graha (iz konzerve)
- 100 g vloženih kislih kumaric
- 50 g kisle smetane
- 1 čajna žlička gorčice
- 1 žlica limoninega soka
Priprava:
Jajca skuhamo. Krompir in korenje olupimo in skuhamo posebej. V večjo skledo damo vso zelenjavo, ki smo jo narezali na kocke in narezana jajca. Dodamo kislo smetano, GEA majonezo, začinimo s soljo in poprom ter dodamo še limonin sok (preliv lahko pripravimo tudi v ločeni posodi).
Dober tek!
Recept je z nami delila Tjaša Kokalj Jerala.

VIDEO: Francoska solata s kaprami in šparglji
Sestavine:
- mešanico zelenjave za francosko solato (grah, korenček, krompirček)
- kapre v kisu
- šparglje
- mlada čebula
- trdo kuhana jajca
- hren s smetano (močnejši okus po hrenu bo, če dodate delikatesni hren)
- sol
- beli poper
Priprava:
Prikazana v videu.

VIDEO: Lahka francoska solata z jabolkom
Sestavine:
- 1 večji sladek krompir
- 200 g kuhanega graha
- 1 zeleno jabolko
- 1 kuhan gomolj rdeče pese
- limonin sok
- 180 g kisle smetane
- sol
Preliv:
- Gea lahka majoneza
- GEA ekstra deviško oljčno olje
- kisla smetana
- sol
- limonin sok
.
Priprava:
Sladek krompir, narezan na kocke kuhamo v soljenem kropu 8 – 10 minut, prav tako kuhano rdečo peso narežemo na enakomerne kocke. Jabolko narežemo na kocke in ga pokapamo z limonimim sokom, da ne oksidira. Dodamo grah in dodamo preliv ter serviramo.
Dober tek!
Recept je z nami delila Sara Rutar

VIDEO: Veganska francoska solata s čičeriko in lečo
Sestavine:
Sestavine:
- 2 manjša kuhana krompirja
- 2 korenja
- 2 jedilni žlici čičerike
- 1 jedilna žlica rjave leče
- 1 jabolko
Preliv – z mešalnikom zmešaš:
- 5-7 žlic GEA veganske majoneze
- 1/2 čajne žličke gorčičnih semen ali čajna žlička gorčice
- dva ščepca soli (oziroma po okusu dodaš več soli)
- ščepec popra
- 1/2 žličke limoninega soka
Priprava:
Postopek je prikazan v videu.
Recept je z nami delila Nives Orešnik.
Sladice

Jabolčno-orehova torta
Sestavine:
Sestavine za biskvit:
- 150 g moke
- 200 g mletih orehov
- 100 g sladkorja
- 3 jajca
- 200 ml mleka
- 1 vanilin sladkor
- 1 pecilni prašek
- 3 jabolka
Sestavine za kremo:
- 250 g kisle smetane
- 30 g sladkorja
Sestavine za ganache:
- 150 g čokolade
- 150 ml sladke smetane
Priprava:
Premer tortnega modela: 24 cm
Priprava biskvita
Jajcem dodamo sladkor in vanilin sladkor in jih penasto stepemo. Dodamo orehovo olje in mlekom ter dobro premešamo. Masi dodamo nato še moko, orehe in pecilni prašek. Na koncu masi ročno z lopatko primešamo še naribana jabolka.
Maso vlijemo v model, obložen s papirjem za peko in biskvit pečem 35 minut na 180⁰C.
Priprava kreme
Kisli smetani dodamo sladkor, dobro premešamo in krema je pripravljena.
Priprava čokoladnega ganache-a
Sladko smetano segrejemo in v njej raztopimo čokolado.
Zaključek
Ohlajen biskvit prerežemo čez polovico in spodnjo polovico biskvita premažemo s kremo iz kisle smetane. Čez položimo drugo polovico biskvita in po vrhu polijemo ohlajen čokoladni ganache.
Tortico čez noč pustim počivati na hladnem.
Dober tek.
Recept je pripravila: @leina_kuhinja
Priloge

Kislo zelje z bučnim oljem
Sestavine:
- 0,5 kg kislega zelja
- sol
- poper
Priprava:
Kislo zelje potresite s soljo in poprom ter dodajte GEA Štajersko prekmursko bučno olje.
Odlično je v kombinaciji z matevžem, fižolom in klobaso.
Juhe

Bučna juha
Sestavine:
- 1 srednje velika buča
- 1 čebula
- 1 strok česna
- peteršilj
- sol
- muškatni orešček
- 1 L zelenjavne jušne osnove
Priprava:
Čebulo olupimo in jo drobno nasekljamo. Olupimo bučke in jih narežemo na drobne kocke. V ponev damo olje ter na njem 5 do 10 minut pražimo čebulo, da se zmehča. Dodamo bučke in zelenjavno jušno osnovo. Začinimo s soljo, poprom, peteršiljem in muškatnim oreščkom ter kuhamo še 5 minut, da se bučke zmehčajo. Juho gladko zmiksamo s paličnim mešalnikom in pustimo na toplem.
Juho nalijemo v globoke krožnike, pokapljamo z nekaj kapljicami bučnega olja ter postrežemo.
Namig:
Bučno juho lahko obogatimo s kislo smetano in jo postrežemo s popečenimi kruhki.
Dober tek.
Testenine

Testenine z bazilikinim pestom
Sestavine:
- 2 pesti sveže bazilike
- 2 stroka česna
- 1/2 žličke soli
- 300 g špagetov
- 1 bučka (zucchini)
- burrata sir (ali mozzarella)
Priprava:
V multipraktik damo baziliko, česen, sol in GEA BIO ekstra deviško oljčno olje ter zmiksamo.
Špagete skuhamo po navodilih – al dente in ko so kuhani, dodamo bazilikin pesto ter dobro premešamo.
Bučko narežemo na tanke trakove (ali si pomagamo s posebnim pripomočkom) in postrežemo na krožniku s špageti. Na vrh položimo še sir burrato in pokapljamo s preostalim pestom.
Dober tek!
Recept pripravila @mamakuha.si