Aktualni recepti

Juhe

0:40
4

Lečina juha z zelenjavo

Sestavine:

  • 40 dag leče (iz pločevinke)
  • 1 korenček
  • košček zelene
  • peteršiljev koren
  • 6 dag mesnate slanine
  • 3 dag gladke moke
  • ena čebula
  • 1,25 litra hladne goveje juhe
  • lovorov list, malo timijana, majarona, sol in poper
  • šopek peteršilja
  • malo kisa

Priprava:

Korenček, zeleno, peteršiljev koren in slanino narežemo na drobne kocke. Lečo splaknemo s hladno vodo in odcedimo. Peteršilj in čebulo na drobno nasekljamo.

V dovolj velik lonec močno segrejemo ZVEZDA sončnično olje; prepražimo slanino, čebulo in korenovke. Dodamo moko in jo svetlo rjavo zarumenimo. Postopoma dolivamo hladno juho. Na blagem ognju zavremo. Dodamo lovorov list, timijan, majaron, sol in poper ter na šibkem ognju kuhamo 20 minut. V juho stresemo lečo in vse skupaj kuhamo še nekaj minut. Na koncu dolijemo malo kisa, vmešamo peteršilj in juho takoj postrežemo.

Dober tek.

Omake

0:15
2

Pesto iz bučnih semen z bučnim oljem

Sestavine:


Priprava:

Priprava:

Bučna semena stresite na pekač in 6 – 8 minut pecite v pečici na 180 °C. Opečena semena ohladite in jih nato zmiksajte na grobo, odvzemite 3 – 4 žlice grobo zmiksane mase, preostalo zmiksajte na fino. Obe masi nato skupaj premešajte, dodajte sol in prelijte z bučnim oljem.

Pesto se lahko uporablja kot namaz, odlično se poda k testeninam, juham in h koruzni polenti.

Sladice

1:00
4

Krhki flancati

  • 25 dag moke
  • 4 rumenjaki
  • 2 žlici sladkorja
  • 2 žlici ruma
  • žlica masla
  • 3 žlice kisle smetane
  • 1 vrečka vanilijevega sladkorja
  • šcepec soli
  • žlica limoninega soka

Priprava:

V veliko skledo presejemo moko in na sredini naredimo jamico. Vanjo damo maslo, kislo smetano, rumenjake, sladkor, vanilijev sladkor, rum, limonin sok in sol. Zamesimo gladko testo. In ga pustimo počivati vsaj pol ure.

Nato ga razvaljamo na 4 mm debelo in narežemo na pravokotnike, v katere 2 do 3 krat zarežemo. V večji posodi dobro segrejemo ZVEZDA arašidovo olje in jih zlato rjavo ocvremo. Ocvrte položimo na papirnate brisače, da se odcedi odvečna maščoba. Potrosimo jih s sladkorjem v prahu in postrežemo.

Dober tek.

Solate

0:25
4

Kuhana govedina v solati

 

Solata:

  • 450 g kuhane govedine
  • ena rdeča čebula
  • 2 jajci

 

Solatni preliv:


Priprava:

  1. Goveje meso, ki smo ga na nizki temperaturi kuhali z jušno zelenjavo približno 4 ure, natrgamo na majhne rezine. Jajci položimo v kozico s hladno vodo, zavremo, odstavimo in pustimo stati 8 minut. Čebulo olupimo, narežemo na tanke rezine, prelijemo z žlico kisa in mariniramo vsaj 15 minut. Ohlajeni jajci olupimo in zrežemo na krhlje.
  2. V skodelici zmešamo preostali kis in gorčico, nato med mešanjem postopoma prilijemo GEA hladno stiskano bučno olje. Preliv začinimo s soljo in sveže mletim črnim poprom. Kuhano govedino zmešamo s čebulo, jo položimo na krožnik, obložimo z jajci in prelijemo s prelivom. Jed okrasimo z vodno krešo in ponudimo.

..
Dober tek.

Legenda:
čas priprave
za število oseb
manj zahtevna priprava
srednje zahtevna priprava
zelo zahtevna priprava

Recept meseca SKUTIN NAMAZ Z BUČNIM OLJEM

Odlična izbira za zajtrk.
Poglej recept

Smoothie

0:05
2

Smoothie iz brusnic in zelenega čaja

Sestavine:

  • žlička GEA BIO kokosovega olja
  • polovica skodelice zamrznjenih brusnic
  • polovica skodelice zamrznjenih gozdnih sadežev
  • ena banana
  • pol skodelice zelenega čaja
  • 1 dl sojinega mleka z okusom vanilje
  • žlica medu

Priprava:

Banano olupimo in narežemo na kolobarje. Vse sestavine stresemo v multipraktik in jih dobro zmešamo.

Dober tek.

Juhe

1:00
4

Azijska kokošja juha

Sestavine:

  • 2 kosa kokošjih prsi s kostmi (pribl. 75 dag)
  • sol in beli poper
  • srednje debela čebula
  • pol šopka drobnjaka
  • košček ingverja (pribl. 3 dag)
  • 2 jedilni žlici sojine omake
  • 2–3 korenčki (20 dag)
  • 1 rdeča paprika, šopek mlade čebule
  • 5 dag riževih rezancev
  • 15 dag zamrznjenega graha
  • pribl. 3 jedilne žlice suhega šerija

Priprava:

Meso, na kocke narezano čebulo in ingver ter žlico sojine omake kuhamo v 1,5 l vode na blagem ognju približno pol ure. Korenček ostrgamo in narežemo na rezine. Papriko in mlado čebulo očistimo, operemo in narežemo na kose. Drobnjak operemo in narežemo na kolobarčke.

V loncu močno segrejemo ZVEZDA rastlinsko olje; korenček in papriko zarumenimo. Juho precedimo, jo zlijemo v lonec in zavremo. Riževe rezance razlomimo na majhne kose; z grahom in mlado čebulo jih damo v juho in kuhamo približno pet minut. Z mesa odstranimo kožo in ga ločimo od kosti. Narežemo ga na kose in v juhi močno segrejemo. Jed začinimo s šerijem, z žlico sojine omake in s poprom ter potresemo z drobnjakom.

Dober tek.

Glavne jedi

1:00
4

File morskega lista s tartufi in ocvrtki iz kuskusa

Sestavine:

  • 4 žlice olja CEKIN Mediteran
  • olje CEKIN Frivita
  • 8 manjših filejev morskega lista
  • 20 dag kuskusa
  • 2 jajci
  • 1 žlica moke
  • 1 dl belega vina
  • 3 dl sladke smetane
  • česnova sol, poper

Priprava:

Ribo natremo s česnovo soljo in skuhamo kuskus.

Fileje na hitro opečemo na olju CEKIN Mediteran in jih poberemo iz ponve. Na ostalo olje posipamo moko, ki jo zalijemo z vinom in s smetano. Kuhamo na nizki temperaturi, da se omaka zgosti. Kuskusu primešamo začimbe in jajci ter tako pripravljeno maso oblikujemo v manjše kroglice, ki jih nato ocvremo na olju CEKIN Frivita.

Namig:
Omako lahko obogatite z dvema žličkama GEA oljčnega olja z aromo tartufov.

Dober tek.

Solate

0:25
4

Pisane paprike z ovčjim sirom

 

Solata:

  • 1  zelena paprika
  • 1 rdeča paprika
  • 1 rumena paprika
  • 2 srednje veliki čebuli
  • 20 dag ovčjega sira

 

Preliv:


Priprava:

Papriko prepolovimo (večje narežemo na četrtine), jim odstranimo peščišče in jih narežemo na trakove.

Olupimo čebulo in jo narežemo na drobne kocke. Tudi ovčji sir zrežemo na drobne kocke. Česen olupimo, stisnemo in zmešamo z gorčico, s soljo, poprom, kisom in ZVEZDA ekstra deviškim oljčnim oljem. Vse sestavine narahlo premešamo. Solato potresemo s sesekljanim peteršiljem in z naribanim ovčjim sirom.

Dober tek.

Legenda:
čas priprave
za število oseb
manj zahtevna priprava
srednje zahtevna priprava
zelo zahtevna priprava