Aktualni recepti

Juhe

0:40
4

Lečina juha z zelenjavo

Sestavine:

  • 2 jedilni žlici ZVEZDA sončničnega olja
  • 40 dag leče (iz pločevinke)
  • 1 korenček
  • košček zelene
  • peteršiljev koren
  • 6 dag mesnate slanine
  • 3 dag gladke moke
  • ena čebula
  • 1,25 litra hladne goveje juhe
  • lovorov list, malo timijana, majarona, sol in poper
  • šopek peteršilja
  • malo kisa

Priprava:

Korenček, zeleno, peteršiljev koren in slanino narežemo na drobne kocke. Lečo splaknemo s hladno vodo in odcedimo. Peteršilj in čebulo na drobno nasekljamo.

V dovolj velik lonec močno segrejemo ZVEZDA sončnično olje; prepražimo slanino, čebulo in korenovke. Dodamo moko in jo svetlorjavo zarumenimo. Postopoma dolivamo hladno juho. Na blagem ognju zavremo. Dodamo lovorov list, timijan, majaron, sol in poper ter na šibkem ognju kuhamo 20 minut. V juho stresemo lečo in vse skupaj kuhamo še nekaj minut. Na koncu dolijemo malo kisa, vmešamo peteršilj in juho takoj postrežemo.

Dober tek.

Solate

1:30
4

Solata s testeninami in morskimi sadeži

  • 40 dag testenin (polžkov)
  • 8 kom školjk – klapavice
  • 8 kom svežih očiščenih škampov
  • 8 dag narezanih lignjev
  • 4 dag feferonov
  • 4 dag šalotk
  • peteršilj
  • listi zelene
  • česen
  • rdeče vino
  • vinski kis
  • sok limone
  • 1 dag paradižnikove mezge
  • ½ dl kisa
  • pekoča paprika po okusu
  • parmezan za posip

Priprava:

V loncu zavremo vodo, solimo, dodamo malo GEA ekstra deviškega oljčnega olja in testenine. Občasno premešamo. Ko so kuhane al dente oziroma na zob, jih odcedimo, splaknemo s hladno vodo in ohladimo. Stresemo jih v solatno skledo, jim prelijemo malo GEA ekstra deviškega oljčnega olja in dobro premešamo. Očiščene klapavice kuhamo v majhni količini vode štiri minute, da se odprejo. Nato jih vzamemo iz školjčne lupine. V veliki posodi z vodo skuhamo rake, da dobijo rožnato barvo, jih zrežemo na 10–12 mm kose in jih stresemo h klapavicam. Tudi lignje kuhamo v slani vodi dve minuti. Posebej narežemo feferone in šalotke ter jih stresemo v solatno skledo, dodamo peteršilj, zeleno in česen, primešamo testenine, morske sadeže začinimo z limoninim sokom. Solato začinimo s poprom, po okusu dodamo paradižnikovo mezgo ali na kocke narezan paradižnik.

Namig:
Solato lahko na koncu obogatite s parmezanom.

Dober tek.

Glavne jedi

1:30
2

Bučke

Sestavine:

  • 1,25 dl GEA oljčnega olja
  • 50 dag bučk
  • srednje velik jajčevec
  • 25 dag makaronov
  • 2 čebuli
  • 2 stroka česna
  • malo soli
  • sveže zmlet poper
  • 5 listov bazilike
  • 30 dag salame (tanke rezine)
  • 12 dag mocarele
  • 3 jedilne žlice naribanega parmezana

Priprava:

Makarone skuhamo al dente v vreli posoljeni vodi in odcedimo. Jajčevec operemo, narežemo na kocke, solimo in pustimo približno 20 minut. Bučke operemo, očistimo in narežemo na rezine. Čebulo olupimo in drobno narežemo. Česen olupimo in stisnemo. Liste bazilike operemo in ne predrobno nasekljamo. Mocarelo odcedimo in narežemo na rezine.

Pečico segrejemo na 200 °C. V kozici močno segrejemo GEA oljčno olje. Najprej zarumenimo čebulo in česen, nato dodamo jajčevec in bučke ter zdušimo. Začinimo s poprom in z malo soli ter dodamo sesekljano baziliko. Makarone, zelenjavo in salamo zložimo v plasteh v pomaščen model za narastek, obložimo z rezinami mocarele in potresemo s parmezanom. Popečemo v prej ogreti pečici (približno 20 minut).

Dober tek.

Sladice

0:15
2

Vanilijev sladoled z bučnim oljem

  • 4 kepice vanilijevega sladoleda
  • 2 žlici bučnih semen

Priprava:

Vanilijev sladoled vzamemo iz zamrzovalnika in ga pustimo stati na sobni temperaturi približno 5 minut, da se nekoliko zmehča. Nato ga naložimo v servirne posodice in  prelijemo z GEA Štajersko prekmurskim bučnim oljem ter potresemo z bučnimi semeni.

Namig:
Bučna semena lahko tudi karameliziramo. V posodi pokuhamo vodo, semena in sladkor. Ves čas mešamo in počakamo, da zavre.  Ko je vse skupaj zelo gosto, odstavimo in še malo premešamo.

Dober tek

Legenda:
čas priprave
za število oseb
manj zahtevna priprava
srednje zahtevna priprava
zelo zahtevna priprava

Recept meseca PARADIŽNIKOVA SOLATA S KUMARO

Za poletno osvežitev.
Poglej recept

Smoothie

0:05
2

Smoothie iz brusnic in zelenega čaja

Sestavine:

  • žlička GEA BIO kokosovega olja
  • polovica skodelice zamrznjenih brusnic
  • polovica skodelice zamrznjenih gozdnih sadežev
  • ena banana
  • pol skodelice zelenega čaja
  • 1 dl sojinega mleka z okusom vanilje
  • žlica medu

Priprava:

Banano olupimo in narežemo na kolobarje. Vse sestavine stresemo v multipraktik in jih dobro zmešamo.

Dober tek.

Juhe

1:00
4

Azijska kokošja juha

Sestavine:

  • 2 jedilni žlici ZVEZDA rastlinskega olja
  • 2 kosa kokošjih prsi s kostmi (pribl. 75 dag)
  • sol in beli poper
  • srednje debela čebula
  • pol šopka drobnjaka
  • košček ingverja (pribl. 3 dag)
  • 2 jedilni žlici sojine omake
  • 2–3 korenčki (20 dag)
  • 1 rdeča paprika, šopek mlade čebule
  • 5 dag riževih rezancev
  • 15 dag zamrznjenega graha
  • pribl. 3 jedilne žlice suhega šerija

Priprava:

Meso, na kocke narezano čebulo in ingver ter žlico sojine omake kuhamo v 1,5 l vode na blagem ognju približno pol ure. Korenček ostrgamo in narežemo na rezine. Papriko in mlado čebulo očistimo, operemo in narežemo na kose. Drobnjak operemo in narežemo na kolobarčke.

V loncu močno segrejemo ZVEZDA rastlinsko olje; korenček in papriko zarumenimo. Juho precedimo, jo zlijemo v lonec in zavremo. Riževe rezance razlomimo na majhne kose; z grahom in mlado čebulo jih damo v juho in kuhamo približno pet minut. Z mesa odstranimo kožo in ga ločimo od kosti. Narežemo ga na kose in v juhi močno segrejemo. Jed začinimo s šerijem, z žlico sojine omake in s poprom ter potresemo z drobnjakom.

Dober tek.

Glavne jedi

1:00
4

File morskega lista s tartufi in ocvrtki iz kuskusa

Sestavine:

  • 4 žlice olja CEKIN Mediteran
  • olje CEKIN Frivita
  • 8 manjših filejev morskega lista
  • 20 dag kuskusa
  • 2 jajci
  • 1 žlica moke
  • 1 dl belega vina
  • 3 dl sladke smetane
  • česnova sol, poper

Priprava:

Ribo natremo s česnovo soljo in skuhamo kuskus.

Fileje na hitro opečemo na olju CEKIN Mediteran in jih poberemo iz ponve. Na ostalo olje posipamo moko, ki jo zalijemo z vinom in s smetano. Kuhamo na nizki temperaturi, da se omaka zgosti. Kuskusu primešamo začimbe in jajci ter tako pripravljeno maso oblikujemo v manjše kroglice, ki jih nato ocvremo na olju CEKIN Frivita.

Namig:
Omako lahko obogatite z dvema žličkama GEA oljčnega olja z aromo tartufov.

Dober tek.

Solate

0:25
4

Pisane paprike z ovčjim sirom

 

Solata:

  • 1  zelena paprika
  • 1 rdeča paprika
  • 1 rumena paprika
  • 2 srednje veliki čebuli
  • 20 dag ovčjega sira

 

Preliv:


Priprava:

Papriko prepolovimo (večje narežemo na četrtine), jim odstranimo peščišče in jih narežemo na trakove.

Olupimo čebulo in jo narežemo na drobne kocke. Tudi ovčji sir zrežemo na drobne kocke. Česen olupimo, stisnemo in zmešamo z gorčico, s soljo, poprom, kisom in ZVEZDA ekstra deviškim oljčnim oljem. Vse sestavine narahlo premešamo. Solato potresemo s sesekljanim peteršiljem in z naribanim ovčjim sirom.

Dober tek.

Legenda:
čas priprave
za število oseb
manj zahtevna priprava
srednje zahtevna priprava
zelo zahtevna priprava