Aktualni recepti

Sladice

0:40
12

Veganski fit piškoti

Sestavine:

  • 140 g mešanih kosmičev (ovseni kosmiči, pšenični pirini kosmiči, rženi kosmiči, ječmenovi kosmiči)
  • 40 g pirine moke
  • 40 g suhih sliv
  • 40 g rozin
  • 40 g brusnic
  • 1 večja banana
  • 0,5 dcl ovsenega mleka
  • 1/2 čajne žličke cimeta

Priprava:

Suhe sestavine zmešam v posodi in jim primešam mešanico mokrih sestavin: spasirani banani primešam stopljeno GEA BIO kokosovo olje in ovseno mleko.
Vse skupaj dobro premešam in pustim stati vsaj 30min (da se kosmiči omehčajo in sestavine dobro povežejo). 

Iz mase oblikujete kroglice in jih sploščite na pekaču obloženem s peko papirjem.  

Piškotke pečem 20 min na 170°C (z ventilacijo).

Dober tek!

Recept je z nami delila @leina_kuhinja

Sladice

0:30
2

Čokoladni mousse z bučnim oljem

  • 150 g temne jedilne čokolade
  • 70 g masla
  • 30 g sladkorja
  • 2 jajci
  • 2 dl sladke smetane
  • 2 žlici kakava v prahu

Priprava:

Jajčne rumenjake in sladkor penasto umešajte. Dodajte kakav in 3 žlice GEA Štajersko prekmurskega bučnega olja ter gladko zmešajte. Iz beljakov stepite čvrst sneg, posebej stepite tudi smetano. Čokolado raztopite v vodni kopeli. V stepene rumenjake z ročno metlico rahlo vmešajte stopljeno čokolado in stepeno smetano. Ko je zmes gladka, s kuhalnico previdno vmešajte še sneg iz beljakov. Peno nadevajte v servirne skodelice in postavite v hladilnik za nekaj ur.

Na vrh posipajte grobo zmleta GEA BIO bučna semena.

Dober tek.

 

Solate

0:20
2

Črna redkev s fižolom in bučnim oljem

  • 250 g kuhanega fižola v zrnju
  • 250 g naribane črne redkve
  • kis
  • sol
  • poper

Priprava:

Črno redkev olupite, naribajte in dodajte ohlajen kuhan fižol. Po okusu solite in prelijte z GEA Štajersko prekmurskim bučnim oljem ter dodajte kis.

Dober tek!

 

Solate

0:30
2

Štajerska solata z bučo in sirnimi kroglicami s semeni

Za solato potrebujemo:

  •  4 pesti opranega narezanega radiča
  • 3 žlice  GEA Štajersko prekmurskega bučnega olja
  • 3 žlice jabolčnega kisa
  • 1 strok česna
  • 1/2 žličke soli

Za pripravo buče:

Za sirne kroglice:


Priprava:

Pisan radič, najbolje domač, narežemo in operemo. Začinimo ga s soljo, dodamo Gea Štajersko prekmursko bučno olje, jabolčni kis in sesekljan strok česna.

Skuto zmešamo s soljo, poprom, žlico GEA BIO mešanico semen in žlico Gea Štajersko prekmurskega olja. Oblikujemo kroglice, velikost oreha, ki jih povaljamo v preostanku semen.

Bučo narežemo na tanjše krhlje (buče ne lupimo) in na ponvi segrejemo  GEA BIO ekstra deviško oljčno olje. Bučne krhlje v posodi zmešamo s soljo, poprom in mletim česnom, da se malce marinirajo. Pečemo jih na teflonski ponvi najprej na visokem ognju, da se dobro popečejo z obeh strani, nato pa na mediumu pečemo še 5 minut na vsaki strani, da se zmehčajo.

Začinjeno solato okrasimo s kroglicami in bučnimi krhlji, zraven pa lahko postrežemo še rezino ali dve popečenega kruha s semeni.

Dober tek!

 

Recept je pripravila @mamakuha.si

 

 

 

Legenda:
čas priprave
za število oseb
manj zahtevna priprava
srednje zahtevna priprava
zelo zahtevna priprava

Recept meseca: Česnova kremna juha

Prijetnega okusa in enostavna za pripravo.
Poglej recept

Priloge

0:15
2

Kislo zelje z bučnim oljem

  • 0,5 kg kislega zelja
  • sol
  • poper

Priprava:

Kislo zelje potresite s soljo in poprom ter dodajte GEA Štajersko prekmursko bučno olje.

Odlično je v kombinaciji z matevžem, fižolom in klobaso.

Juhe

0:40
4

Bučna juha

  • 1 srednje velika buča
  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • peteršilj
  • sol
  • muškatni orešček
  • 1 L  zelenjavne jušne osnove

Priprava:

Čebulo olupimo in jo drobno nasekljamo.  Olupimo bučke in jih narežemo na  drobne kocke. V ponev damo olje ter na njem 5 do 10 minut pražimo čebulo, da se zmehča. Dodamo bučke in zelenjavno  jušno osnovo. Začinimo s soljo, poprom,  peteršiljem in muškatnim oreščkom ter kuhamo še 5 minut, da se bučke zmehčajo. Juho gladko zmiksamo s paličnim mešalnikom in pustimo na toplem.

Juho nalijemo v globoke krožnike, pokapljamo z nekaj kapljicami bučnega olja ter postrežemo.

Namig:
Bučno juho lahko obogatimo s kislo smetano in jo postrežemo s popečenimi  kruhki.

Dober tek.

Testenine

0:30
2

Testenine z bazilikinim pestom

  • 2 pesti sveže bazilike
  • 2 stroka česna
  • 1/2 žličke soli
  • 300 g špagetov
  • 1 bučka (zucchini)
  • burrata sir (ali mozzarella)

Priprava:

V multipraktik damo baziliko, česen, sol in GEA BIO ekstra deviško oljčno olje ter zmiksamo.

Špagete skuhamo po navodilih – al dente in ko so kuhani, dodamo bazilikin pesto ter dobro premešamo.

Bučko narežemo na tanke trakove (ali si pomagamo s posebnim pripomočkom) in postrežemo na krožniku s špageti. Na vrh položimo še sir burrato in pokapljamo s preostalim pestom.

Dober tek!

 

Recept pripravila @mamakuha.si

Sladice

1:20
4

Orehove palačinke s kokosovim oljem

Sestavine:

 

Nadev:

  • 2 ½ dl sladke smetane
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 žlička vaniljevega sladkorja
  • 10 dag mletih orehov

Priprava:

V skledo k moki dodamo polovico mleka, sladkor, sol in  jajca. Vse skupaj zmešamo. Ko postane testo gladko, prilijemo preostalo mleko, GEA orehovo olje in dobro zmešamo.

Na ponvi segrejemo žličko GEA BIO kokosovega olja. Ob strani vlijemo malo testa in ponev obračamo, da se testo enakomerno razleze po po­vršini. Pečemo pri zmerni temperaturi toliko časa, da se palačinka zlahka loči od dna. Nato jo obrnemo in pečemo še po drugi strani.

Nadev:
V stepeno sladko smetano zamešamo sladkor, vanilijev sladkor in orehe. Tople palačinke namažemo in zavijemo, tik preden jih postrežemo.

Dober tek.

Legenda:
čas priprave
za število oseb
manj zahtevna priprava
srednje zahtevna priprava
zelo zahtevna priprava