Aktualni recepti

Sladice

1:30
18

Pustni krofi

  • 1 kg moke
  • 6 rumenjakov
  • 6 dag sladkorja
  • 1 žlica masla
  • 4 dl mleka
  • 1 kocka svežega kvasa
  • ½ dl ruma
  • 1 vrečka vanilijevega sladkorja
  • 1 žlica limoninega soka
  • 1 žlička soli
  • sladkor v prahu za posip

Priprava:

Rumenjake, sladkor, vanilijev sladkor in sok limone damo v skledo ter zmešamo z električnim mešalnikom. V večjo skledo damo moko in na sredini naredimo jamico. V jamico nadrobimo kvas, dodamo rum in žlico sladkorja ter pustimo počivati cca. 10 min. Nato dodamo žlico masla in vlijemo malo toplega mleka ter počasi pričnemo mešati z električnim mešalnikom (s spiralnimi metlicami). V skledo vlijemo še rumenjakovo zmes, preostanek mleka in mešamo od 10 do 15 minut, da dobimo mehko testo, ki se ne oprijemlje metlice in posode.

Na pomokano delovno površino stresemo testo in ga razvaljamo na 3 centimetre debeline. S pollitrskim kozarcem ali pa z modelčkom iz testa izrežemo kroge, ki jih zlagamo na pomokan ogret pekač. Krofe vzhajamo cca. 30 minut. Med vzhajanjem jih lahko obrnemo, tako da vzhajajo z obeh strani. Na ogenj pristavimo kozico z oljem. Krofe z lopatko previdno dvignemo in jih z vzhajano stranjo položimo na olje. Pokrijemo s pokrovko. Cvremo dokler ne porjavijo, nato obrnemo na drugo stran in znova počakamo, da porjavijo. Ocvrte krofe položimo na večji pladenj, obložen s papirnatimi brisačami, da se krofi odcedijo. Rahlo ohlajene krofe po želji napolnimo z marmelado in posujemo s sladkorjem v prahu.

Dober tek.

Sladice

1:30
4

Kvašene miške

  • 4oo g moke (priporočamo moko za krofe)
  • ščepec soli
  • 2 jajci
  • 3 žlice sladkorja
  • 1 zavitek suhega kvasa
  • 200-220ml toplega mleka
  • 1/2 žličke cimeta (opcijsko)
  • žlička ruma
  • 50 g masla
  • sladkor v prahu

Priprava:

Mleko segrejemo in mu dodamo eno žlico sladkorja ter paket suhega kvasa. Premešamo in počakamo pet minut, da se kvas aktivira. Medtem, ko se kvas aktivira si pripravimo vse ostale sestavine. Moko presejemo in jo stresemo v posodo ter dodamo sol in cimet.

Jajci in sladkor (navadni + vanilin) spenimo. V maso dodamo še rum. V posodo električnega mešalnika dodamo presejemo moko, sol in cimet ter premešamo. Vanjo vlijemo spenjena jajca in mešanico kvasa ter mleka. Začnemo z mešanjem na nizki hitrosti, toliko da se sestavine povežejo v enotno zmes. Nato v posodo postopoma dodajamo na koščke narezano maslo sobne temperature. Ko v posodo dodamo zadnji košček masla, povečamo hitrost in gnetemo 10-12 minut. Testo je pripravljeno, ko je sijoče, mehko in gladko.

Posodo pokrijemo in pustimo vzhajati dobro uro, da se količina testa podvoji.

Na štedilnik pristavimo kozico in vanjo vlijemo Zvezda olje za cvrtje. Primerna temperatura za peko je med 160-170°C.

Za oblikovanje mišk priporočam uporabo dveh jedilnih žlic, ki jih pred uporabo pomočimo v segreto olje. Maso zajamemo z eno žlico, z drugo si pomagamo, da masa zdrsne v vročo olje. Ko se ocvrejo na eni strani, jih obrnemo oz. se v večini primerov obrnejo kar same. So zelo poskočne.
Ocvrte zlato-rjave miške pobiramo iz olja in jih polagamo na papirnate brisačke. Potresemo jih s sladkorjem in po želji tudi napolnimo z marmelado ali kremo.

Dober tek.

Recept je pripravila: @sladkepetke

Sladice

1:30
6

Ameriški krofi

  • 800 g moke
  • 100 g masla
  • 150 ml mleka + 100 ml (za kvasec)
  • 1 kocka kvasa
  • 3 jajca (cela)
  • 80 g sladkorja + 1 jž (za kvasec)
  • 2 vanilina sladkorja
  • ščepec soli
  • kristalni sladkor za posip

Priprava:

Najprej pripravimo kvasec – v 100 ml toplega mleka nadrobimo kvas in dodamo žlico sladkorja. Vse skupaj dobro premešam in pustim počivati približno 10 minut, da se aktivira.

Jajca, sladkor, vanilin sladkor in sol  penasto stepemo. Dodamo maslo, 150 ml toplega mleka, pripravljen kvasec in presajeno moko.

 

Testo z električnim mešalnikom gnetem približno 10 minut. Po 10 minutah pregneteno testo oblikujem v hlebček, ki ga prestavim v večjo pomokano posodo in ga pustim vzhajati eno uro.

Po eni uri testo na pomokani površini razvaljamo  na debelino približno 1,5 cm.

 

Nato se lotimo oblikovanja krofkov. Jaz za oblikovanje krofkov uporabljam poseben modelček za donouts-e, če tega nimate, pa si lahko pomagate tako, da najprej s kozarcem izrežete večje kroge, v teh večjih krogih pa na sredini s pomočjo kakšnega zamaška izrežete manjše kroge.

 

Iz izrezanih manjših krogcev, ki predstavljajo ostanek in iz ostanka testa lahko naredimo mini krofke – tako res porabimo celotno testo.

Oblikovane donutse in mini krofke pokrijemo in jih pustim vzhajati še približno 30 minut. 

Medtem segrejemo Zvezda olje za cvrtje. Idealna temperatura olja za cvrtje krofov je 160 – 170⁰ C.  Donutsi bodo pri tej temperaturi olja odlično ocvrti in lepe zlate barve.

 

Ocvrte donutse odlagamo na papirnate brisačke, da popivnajo odvečno olje.

Na koncu jih še povaljamo v kristalnem sladkorju (lahko jih tudi oblijete s čokolado).

 

Dober tek!

Recept je z nami delila @leinakuhinja

Sladice

0:00
1

Krofi z vaniljevo kremo

  • 500 g namenske moke za krofe (lahko tudi 1/2 ostre in 1/2 gladke moke)
  • 250 ml toplega mleka
  • 1 paket suhega kvasa (7 g)
  • 50 g sladkorja + 1 žlica sladkorja
  • 1 vanilin sladkor
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 3 rumenjake
  • 2 žlici ruma
  • 50 g masla sobne temperature

 

Sestavine za vanilijevo kremo:

  • 2 jajci
  • 5 žlic sladkorja + 2 vaniljeva sladkorja
  • 3 žlice moke
  • 1 žlička vaniljeve paste
  • pol litra mleka

Priprava:

Mleko segrejemo in mu dodamo žlico sladkorja ter paket suhega kvasa. Premešamo in počakamo 5 minut, da se kvas aktivira. Rumenjake in sladkor (navadni + vanilin) spenimo. V maso dodamo še rum. V posodo električnega mešalnika dodamo moko in žličko pecilnega praška ter premešamo.

Vanjo vlijemo spenjena jajca in mešanico kvasa ter mleka. Začnemo z mešanjem na nizki hitrosti, toliko da se sestavine povežejo v enotno zmes. Nato v posodo postopoma dodajamo na koščke narezano maslo sobne temperature. Ko v posodo dodamo zadnji košček masla, povečamo hitrost in gnetemo 10-12 minut.  Testo je pripravljeno, ko je sijoče, mehko in gladko. Stresemo ga na rahlo pomokano površino in iz njega oblikujemo kroglice težke med 60-70 g. Kroglice polagamo na pomokan prt. Ko končamo jih pokrijemo, da vzhajajo.

Med tem časom pa lahko naredimo vanilijevo kremo.
Pol litra mleka vlijemo v kozico in na štedilniku segrejemo do rahlega vretja. Jajca, sladkorja (vanilijev in navaden sladkor) ter moko zmešamo v gladko maso. Ko mleko zavre ga odstavimo in vanj vlijemo jajčno maso. Posodo pristavimo nazaj na štedilnik in z metlico vmešamo maso. Ko se masa zgosti je krema pripravljena. Do uporabe jo pokrijemo s plastično folijo, da se ne naredi skorja.

Na štedilnik pristavimo kozico, v katero vlijemo približno liter CEKIN Frivita olja za cvrtje in ga segrejemo na 160-170°C. V segreto olje polagamo krofe, z vzhajano stranjo navzdol in posodo pokrijemo za tri minute. Po treh minutah jih obrnemo in spečemo še na drugi strani. Pečene polagamo na papirnate brisačke.

Krofe napolnimo z vanilijevo kremo in se posladkamo.

Dober tek!

Recept je z nami delila @sladkepetke

Legenda:
čas priprave
za število oseb
manj zahtevna priprava
srednje zahtevna priprava
zelo zahtevna priprava

Recept meseca: Krofi z vaniljevo kremo

Poglej recept

Sladice

1:00
4

Krhki flancati

  • 25 dag moke
  • 4 rumenjaki
  • 2 žlici sladkorja
  • 2 žlici ruma
  • žlica masla
  • 3 žlice kisle smetane
  • 1 vrečka vanilijevega sladkorja
  • šcepec soli
  • žlica limoninega soka

Priprava:

V veliko skledo presejemo moko in na sredini naredimo jamico. Vanjo damo maslo, kislo smetano, rumenjake, sladkor, vanilijev sladkor, rum, limonin sok in sol. Zamesimo gladko testo. In ga pustimo počivati vsaj pol ure.

Nato ga razvaljamo na 4 mm debelo in narežemo na pravokotnike, v katere 2 do 3 krat zarežemo. V večji posodi dobro segrejemo CEKIN Profi Plus olje za cvrtje in jih zlato rjavo ocvremo. Ocvrte položimo na papirnate brisače, da se odcedi odvečna maščoba. Potrosimo jih s sladkorjem v prahu in postrežemo.

Dober tek.

Sladice

1:30
4

Kvašeni flancati

  • 1 kg moke
  • 5 jajc
  • 400 ml mleka
  • 120 g masla
  • 70 g sladkorja + 1 jedilna žlica
  • 30 ml ruma
  • 1 kocka kvasa
  • 1 vanilin sladkor
  • limonina lupinica ene limone
  • ščepec soli
  • sladkor v prahu za posip

Priprava:

Najprej pripravim kvasec. V višjo posodico nadrobimo kvas in mu dodamo 100 ml toplega mleka, ščepec soli in jedilno žlico sladkorja. Vse skupaj premešamo, pokrijemo in pustimo vzhajati.

Medtem ko se kvas aktivira, presejemo moko, na sredini naredimo jamico in dodamo jajca, toplo mleko, zmehčano maslo, sladkor, vanilin sladkor, limonino lupinico, rum in pripravljen kvasec.

Vse skupaj dobro pregnetem – če imaš možnost, naj testo namesto tebe pregnete kuhinjski robot – tako bo testo res mehko, voljno in ti ne boš imel/a preveč dela. V primeru, da kuhinjskega robota nimaš pač testo pregneteš ročno – tudi tako bo testo super, le ti se boš malo ˝namatral/a˝.

Ko dobimo lepo enotno testo, oblikujem hlebček, ga malo pomokamo in ga na toplem pustim vzhajati eno uro.

Po eni uri vzhajano testo razvaljam na približno 3 mm debelo in ga narežemo na trakove ter  nato na kvadratke. Po sredini vsakega kvadratka zarežem dve črti.

Flancate razporedim na bombažen prt, jih pokrijem in pustim počivati (vzhajati) pol ure.

Olje za cvrtje  CEKIN Frivita segrevamo počasi do 160-170 °C.  Flancate polagam v segreto olje  obrnjene z zgornjim delom navzdol. Flancati med peko pridno naraščajo, zato smo previdna, da jih ne cvrem preveč hkrati.

Na eni strani jih cvremo približno dve minuti, jih obrnem in še na drugi strani  2 minuti oziroma tako dolgo, da postanejo zlato rjavi.

Ocvrte flancate polagam na papirnate brisačke, da popivnajo odvečno olje.

Ohlajene posujem s sladkorjem v prahu.

Dober tek!

Recept je pripravila @leinakuhinja

Sladice

1:30
10

Polnjeni krofi

  • 500 g moke
  • 35 g kvasa
  • 5 g soli
  • 40 g delikatesne margarine ali masla
  • 40 g kristalnega sladkorja
  • 4 dl mleka
  • 2 jajci
  • 25 g ruma
  • 5 g vaniljevega sladkorja
  • limonin sok

 

Nadev:

  • 700 g vaniljevega pudinga ali vaniljeve kreme
  • 160 g temnega čokoladnega obliva

 

Obliv:

  • 300 g temnega čokoladnega obliva
  • 30 g vode
  • 70 g kokosove moke

Priprava:

S kvasnim nastavkom iz navedenih sestavin zamesimo fino kvašeno testo, oblikujemo krofe in jih ocvremo na vročem olju. Za nadev skuhamo vaniljev puding ali po navodilih pripravimo vaniljevo kremo. Ko se ohladi, ji primešamo stopljen temni čokoladni obliv.

Krofe razpolovimo. Na spodnjo polovico krofov s pomočjo zvezdastega nastavka nabrizgamo kremo. Za obliv raztopimo temni čokoladni obliv in mu dodamo vodo. Z njim oblijemo zgornje polovice krofov in jih nato še povaljamo v kokosovi moki ter jih pokrijemo preko spodnjih polovic.

Namig:
Za lepši videz krofe prerežite nekoliko nad venčkom.

Dober tek.

Sladice

0:00
1

Krofi z vaniljevo kremo

  • 500 g namenske moke za krofe (lahko tudi 1/2 ostre in 1/2 gladke moke)
  • 250 ml toplega mleka
  • 1 paket suhega kvasa (7 g)
  • 50 g sladkorja + 1 žlica sladkorja
  • 1 vanilin sladkor
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 3 rumenjake
  • 2 žlici ruma
  • 50 g masla sobne temperature

 

Sestavine za vanilijevo kremo:

  • 2 jajci
  • 5 žlic sladkorja + 2 vaniljeva sladkorja
  • 3 žlice moke
  • 1 žlička vaniljeve paste
  • pol litra mleka

Priprava:

Mleko segrejemo in mu dodamo žlico sladkorja ter paket suhega kvasa. Premešamo in počakamo 5 minut, da se kvas aktivira. Rumenjake in sladkor (navadni + vanilin) spenimo. V maso dodamo še rum. V posodo električnega mešalnika dodamo moko in žličko pecilnega praška ter premešamo.

Vanjo vlijemo spenjena jajca in mešanico kvasa ter mleka. Začnemo z mešanjem na nizki hitrosti, toliko da se sestavine povežejo v enotno zmes. Nato v posodo postopoma dodajamo na koščke narezano maslo sobne temperature. Ko v posodo dodamo zadnji košček masla, povečamo hitrost in gnetemo 10-12 minut.  Testo je pripravljeno, ko je sijoče, mehko in gladko. Stresemo ga na rahlo pomokano površino in iz njega oblikujemo kroglice težke med 60-70 g. Kroglice polagamo na pomokan prt. Ko končamo jih pokrijemo, da vzhajajo.

Med tem časom pa lahko naredimo vanilijevo kremo.
Pol litra mleka vlijemo v kozico in na štedilniku segrejemo do rahlega vretja. Jajca, sladkorja (vanilijev in navaden sladkor) ter moko zmešamo v gladko maso. Ko mleko zavre ga odstavimo in vanj vlijemo jajčno maso. Posodo pristavimo nazaj na štedilnik in z metlico vmešamo maso. Ko se masa zgosti je krema pripravljena. Do uporabe jo pokrijemo s plastično folijo, da se ne naredi skorja.

Na štedilnik pristavimo kozico, v katero vlijemo približno liter CEKIN Frivita olja za cvrtje in ga segrejemo na 160-170°C. V segreto olje polagamo krofe, z vzhajano stranjo navzdol in posodo pokrijemo za tri minute. Po treh minutah jih obrnemo in spečemo še na drugi strani. Pečene polagamo na papirnate brisačke.

Krofe napolnimo z vanilijevo kremo in se posladkamo.

Dober tek!

Recept je z nami delila @sladkepetke

Legenda:
čas priprave
za število oseb
manj zahtevna priprava
srednje zahtevna priprava
zelo zahtevna priprava