Aktualni recepti
Solate

Poletna solata s pečeno čičeriko
Sestavine:
Sestavine za pečeno čičeriko:
- 1 pločevinka čičerike
- 1 čž mlete rdeče paprike
- 2 jž GEA oljčnega olja
Sestavine za solato:
- 1 kumara
- 200 g mešanega češnjevega paradižnika
- 1/2 čebule
- 150 g feta sira
- pečena čičerika
- 3 jž GEA oljčnega olja z zelišči
- jabolčni kis (po okusu)
- sol (po okusu)
Priprava:
Čičeriki iz pločevinke odcedimo, dobro operemo in osušimo s papirnatimi brisačkami.
Osušeno čičeriko pretresemo v posodico in ji dodamo GEA oljčno olje ter rdečo mleto papriko. Vse skupaj dobro premešamo in pretresemo na pekač, obložen s papirjem za peko.
Čičeriko pečemo 30 minut na 200°C.
Medtem pripravimo ostale sestavine. Kumaro olupim in jo narežemo na kolobarčke, ki jih prepolovim, češnjev paradižnik narežemo na polovičke, čebulo pa na tanke rezine. Vse skupaj prestavimo v posodo in dobro premešamo. Mešani zelenjavi dodamo nadrobljen feta sir, ohlajeno pečeno čičeriko, jabolčni kis, sol in GEA oljčno olje z zelišči.
Dobro premešamo in solatka je pripravljena.
Dober tek!
Recept je z nami delila @leina_kuhinja
Predjedi

Hrenovke v testu
Sestavine za testo:
- 500 g moke tipa “0”
- 1 jajce
- 70 g masla
- 1 zavitek suhega kvasa
- 100 ml toplega mleka
- 100 ml tople vode
- 1 čž jabolčnega kisa
- sol po okusu
Sestavine za omako:
- 2 jž GEA majoneze
- 1 jž kečapa
- 1 čž gorčice
Ostale sestavine:
- 8 piščančjih hrenovk
- 1 jajce (za premaz)
- GEA BIO sezamova semena (za posip)
Priprava:
Moki dodamo suhi kvas in sol. Vse skupaj dobro premešamo in na sredini naredimo jamico, v katero dodamo jajce, maslo, toplo mlekoo in vodo ter jabolčni kis. Testo z električnim mešalnikom gnetemo približno 10 minut. Testo oblikujemo v hlebček, ki ga prestavimo v pomokano posodo in ga pokritega na toplem pustim vzhajati eno uro.
Medtem pripravimo preprosto omako; skupaj zmešamo GEA majonezo, kečap in gorčico.
Po eni uri vzhajano testo razvaljamo v pravokotnik, tega pa razrežemo na 8 manjših, enakih pravokotnikov. Vsak pravokotnik po sredini namažemo s pripravljeno omako, po vrhu pa položimo hrenovko, ki jo ovijemo v testo.
Hrenovke v testu po vrhu nekajkrat zarežemo, jih premažemo z razžvrkljanim jajcem in potresemo z GEA BIO sezamovimi semeni.
Pečemo jih 25 minut na 180°C.
Dober tek!
Recept je z nami delila @leina_kuhinja
Solate

Poletna solata
Sestavine:
- 20 g jabolčnega kisa
- 30 g vode
- sol po okusu
- 1 glava zelene solate
- 100 g češnjevega paradižnika
- popečeni šparglji
- 200 g popečenih piščančjih trakcov
- pinjole
- sol
Priprava:
Solato natrebimo in dobro operemo pod tekočo vodo. Nato pripravimo preliv za solato tako, da vse navedene sestavine za preliv preprosto zmešamo skupaj in solimo po okusu. Priporočam, da v preliv dodate tudi mešanico začimb za solato.
Solato nato nadevamo v veliko skledo za solato skupaj z paradižniki, popečenim piščancem, popečenimi šparglji in vse skupaj prelijemo z majoneznim prelivom in dosolimo po okusu.
Po vrhu posujemo še s pinjolami in uživamo.
Dober tek!
Recept je z nami delila Neja Gril.
Solate

Osvežilna poletna solata
Sestavine:
- češnjev paradižnik
- beli sir
- olive
- sveža bazilika
- sol in poper
- polnozrnati toast kruh
Priprava:
Češnjev paradižnik narežemo na polovičke, beli sir narežemo na kocke, dodamo olive, nasekljano svežo baziliko, solimo in popramo po okusu ter dodamo GEA ekstra deviško oljčno olje.
Solatko postrežem s popečenim kruhom.
Dober tek!
Recept je z nami delila @leina_kuhinja
Recept meseca: Zapečene testenine z bučkami
Poglej receptSladice

Jabolčno-orehova torta
Sestavine:
Sestavine za biskvit:
- 150 g moke
- 200 g mletih orehov
- 100 g sladkorja
- 3 jajca
- 200 ml mleka
- 1 vanilin sladkor
- 1 pecilni prašek
- 3 jabolka
Sestavine za kremo:
- 250 g kisle smetane
- 30 g sladkorja
Sestavine za ganache:
- 150 g čokolade
- 150 ml sladke smetane
Priprava:
Premer tortnega modela: 24 cm
Priprava biskvita
Jajcem dodamo sladkor in vanilin sladkor in jih penasto stepemo. Dodamo orehovo olje in mlekom ter dobro premešamo. Masi dodamo nato še moko, orehe in pecilni prašek. Na koncu masi ročno z lopatko primešamo še naribana jabolka.
Maso vlijemo v model, obložen s papirjem za peko in biskvit pečem 35 minut na 180⁰C.
Priprava kreme
Kisli smetani dodamo sladkor, dobro premešamo in krema je pripravljena.
Priprava čokoladnega ganache-a
Sladko smetano segrejemo in v njej raztopimo čokolado.
Zaključek
Ohlajen biskvit prerežemo čez polovico in spodnjo polovico biskvita premažemo s kremo iz kisle smetane. Čez položimo drugo polovico biskvita in po vrhu polijemo ohlajen čokoladni ganache.
Tortico čez noč pustim počivati na hladnem.
Dober tek.
Recept je pripravila: @leina_kuhinja
Juhe

Bučna juha
Sestavine:
- 1 srednje velika buča
- 1 čebula
- 1 strok česna
- peteršilj
- sol
- muškatni orešček
- 1 L zelenjavne jušne osnove
Priprava:
Čebulo olupimo in jo drobno nasekljamo. Olupimo bučke in jih narežemo na drobne kocke. V ponev damo olje ter na njem 5 do 10 minut pražimo čebulo, da se zmehča. Dodamo bučke in zelenjavno jušno osnovo. Začinimo s soljo, poprom, peteršiljem in muškatnim oreščkom ter kuhamo še 5 minut, da se bučke zmehčajo. Juho gladko zmiksamo s paličnim mešalnikom in pustimo na toplem.
Juho nalijemo v globoke krožnike, pokapljamo z nekaj kapljicami bučnega olja ter postrežemo.
Namig:
Bučno juho lahko obogatimo s kislo smetano in jo postrežemo s popečenimi kruhki.
Dober tek.
Testenine

Testenine z bazilikinim pestom
Sestavine:
- 2 pesti sveže bazilike
- 2 stroka česna
- 1/2 žličke soli
- 300 g špagetov
- 1 bučka (zucchini)
- burrata sir (ali mozzarella)
Priprava:
V multipraktik damo baziliko, česen, sol in GEA BIO ekstra deviško oljčno olje ter zmiksamo.
Špagete skuhamo po navodilih – al dente in ko so kuhani, dodamo bazilikin pesto ter dobro premešamo.
Bučko narežemo na tanke trakove (ali si pomagamo s posebnim pripomočkom) in postrežemo na krožniku s špageti. Na vrh položimo še sir burrato in pokapljamo s preostalim pestom.
Dober tek!
Recept pripravila @mamakuha.si
Sladice

Bananine palačinke z lanenimi proteini
- 1 zrela banana
- 130 ml mleka
- 40 g pšenične moke
Priprava:
Banano olupimo, jo narežemo na koščke in jo skupaj z mlekom spasiramo. Tekoči masi dodamo pšenično moko in GEA BIO laneno moko oziroma proteine in vse skupaj dobro premešamo, da je masa brez grudic.
Palačinke spečemo na GEA BIO kokosovem olju in jih postrežem s poljubnimi dodatki.
Mi smo uporabili banano, maline, nasekljane lešnike in čokoladno lešnikov namaz.
Dober tek!
Recept je z nami delila Lea Svetlin @leina_kuhinja