Aktualni recepti

0:40
4

VIDEO: Bogata francoska solata

Sestavine:

  • 2 jajci
  • 300 g krompirja
  • 200 g korenja
  • 200 g graha (iz konzerve)
  • 100 g vloženih kislih kumaric
  • 50 g kisle smetane
  • 1 čajna žlička gorčice
  • 1 žlica limoninega soka

 


Priprava:

Jajca skuhamo. Krompir in korenje olupimo in skuhamo posebej. V večjo skledo damo vso zelenjavo, ki smo jo narezali na kocke in narezana jajca. Dodamo kislo smetano, GEA majonezo, začinimo s soljo in poprom ter dodamo še limonin sok (preliv lahko pripravimo tudi v ločeni posodi).

Dober tek!

Recept je z nami delila Tjaša Kokalj Jerala.

 

0:30
2

VIDEO: Francoska solata s kaprami in šparglji

  • mešanico zelenjave za francosko solato (grah, korenček, krompirček)
  • kapre v kisu
  • šparglje
  • mlada čebula
  • trdo kuhana jajca
  • hren s smetano (močnejši okus po hrenu bo, če dodate delikatesni hren)
  • sol
  • beli poper

Priprava:

Prikazana v videu.

1:00
2

VIDEO: Lahka francoska solata z jabolkom

Sestavine:

  • 1 večji sladek krompir
  • 200 g kuhanega graha
  • 1 zeleno jabolko
  • 1 kuhan gomolj rdeče pese
  • limonin sok
  • 180 g kisle smetane
  • sol

Preliv:

.


Priprava:

Sladek krompir, narezan na kocke kuhamo v soljenem kropu 8 – 10 minut, prav tako kuhano rdečo peso narežemo na enakomerne kocke.  Jabolko narežemo na kocke in ga pokapamo z limonimim sokom, da ne oksidira. Dodamo grah in dodamo preliv ter serviramo.

Dober tek!

Recept je z nami delila Sara Rutar

0:30
2

VIDEO: Veganska francoska solata s čičeriko in lečo

Sestavine:

Sestavine:

  • 2 manjša kuhana krompirja
  • 2 korenja
  • 2 jedilni žlici čičerike
  • 1 jedilna žlica rjave leče
  • 1 jabolko

Preliv – z mešalnikom zmešaš:

  • 5-7 žlic GEA veganske majoneze
  • 1/2 čajne žličke gorčičnih semen ali čajna žlička gorčice
  • dva ščepca soli (oziroma po okusu dodaš več soli)
  • ščepec popra
  • 1/2 žličke limoninega soka

Priprava:

Postopek je prikazan v videu.

Recept je z nami delila Nives Orešnik.

Legenda:
čas priprave
za število oseb
manj zahtevna priprava
srednje zahtevna priprava
zelo zahtevna priprava

Recept meseca: Francoska solata

Bogata in sočna francoska solata.
Poglej recept

Sladice

1:30
4

Jabolčno-orehova torta

Sestavine za biskvit:

  • 150 g moke
  • 200 g mletih orehov
  • 100 g sladkorja
  • 3 jajca
  •  200 ml mleka
  • 1 vanilin sladkor
  • 1 pecilni prašek
  • 3 jabolka

 

Sestavine za kremo:

  • 250 g kisle smetane
  • 30 g sladkorja

 

Sestavine za ganache:

  • 150 g čokolade
  • 150 ml sladke smetane

Priprava:

Premer tortnega modela: 24 cm 

Priprava biskvita

Jajcem dodamo sladkor in vanilin sladkor in jih penasto stepemo. Dodamo orehovo olje in mlekom ter  dobro premešamo. Masi dodamo nato še moko, orehe in pecilni prašek. Na koncu masi ročno z lopatko primešamo še naribana jabolka. 

Maso vlijemo v model, obložen s papirjem za peko in biskvit pečem 35 minut na 180⁰C.

 

Priprava kreme

Kisli smetani dodamo sladkor, dobro premešamo in krema je pripravljena.

 

Priprava čokoladnega ganache-a

Sladko smetano segrejemo in v njej raztopimo čokolado.

 

Zaključek

Ohlajen biskvit prerežemo čez polovico in spodnjo polovico biskvita premažemo s kremo iz kisle smetane. Čez položimo drugo polovico biskvita in po vrhu polijemo ohlajen čokoladni ganache.

Tortico čez noč pustim počivati na hladnem.

Dober tek.

Recept je pripravila: @leina_kuhinja

Priloge

0:15
2

Kislo zelje z bučnim oljem

  • 0,5 kg kislega zelja
  • sol
  • poper

Priprava:

Kislo zelje potresite s soljo in poprom ter dodajte GEA Štajersko prekmursko bučno olje.

Odlično je v kombinaciji z matevžem, fižolom in klobaso.

Juhe

0:40
4

Bučna juha

  • 1 srednje velika buča
  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • peteršilj
  • sol
  • muškatni orešček
  • 1 L  zelenjavne jušne osnove

Priprava:

Čebulo olupimo in jo drobno nasekljamo.  Olupimo bučke in jih narežemo na  drobne kocke. V ponev damo olje ter na njem 5 do 10 minut pražimo čebulo, da se zmehča. Dodamo bučke in zelenjavno  jušno osnovo. Začinimo s soljo, poprom,  peteršiljem in muškatnim oreščkom ter kuhamo še 5 minut, da se bučke zmehčajo. Juho gladko zmiksamo s paličnim mešalnikom in pustimo na toplem.

Juho nalijemo v globoke krožnike, pokapljamo z nekaj kapljicami bučnega olja ter postrežemo.

Namig:
Bučno juho lahko obogatimo s kislo smetano in jo postrežemo s popečenimi  kruhki.

Dober tek.

Testenine

0:30
2

Testenine z bazilikinim pestom

  • 2 pesti sveže bazilike
  • 2 stroka česna
  • 1/2 žličke soli
  • 300 g špagetov
  • 1 bučka (zucchini)
  • burrata sir (ali mozzarella)

Priprava:

V multipraktik damo baziliko, česen, sol in GEA BIO ekstra deviško oljčno olje ter zmiksamo.

Špagete skuhamo po navodilih – al dente in ko so kuhani, dodamo bazilikin pesto ter dobro premešamo.

Bučko narežemo na tanke trakove (ali si pomagamo s posebnim pripomočkom) in postrežemo na krožniku s špageti. Na vrh položimo še sir burrato in pokapljamo s preostalim pestom.

Dober tek!

 

Recept pripravila @mamakuha.si

Legenda:
čas priprave
za število oseb
manj zahtevna priprava
srednje zahtevna priprava
zelo zahtevna priprava