Aktualni recepti

Juhe

1:00
4

Azijska kokošja juha

Sestavine:

  • 2 jedilni žlici ZVEZDA rastlinskega olja
  • 2 kosa kokošjih prsi s kostmi (pribl. 75 dag)
  • sol in beli poper
  • srednje debela čebula
  • pol šopka drobnjaka
  • košček ingverja (pribl. 3 dag)
  • 2 jedilni žlici sojine omake
  • 2–3 korenčki (20 dag)
  • 1 rdeča paprika, šopek mlade čebule
  • 5 dag riževih rezancev
  • 15 dag zamrznjenega graha
  • pribl. 3 jedilne žlice suhega šerija

Priprava:

Meso, na kocke narezano čebulo in ingver ter žlico sojine omake kuhamo v 1,5 l vode na blagem ognju približno pol ure. Korenček ostrgamo in narežemo na rezine. Papriko in mlado čebulo očistimo, operemo in narežemo na kose. Drobnjak operemo in narežemo na kolobarčke.

V loncu močno segrejemo ZVEZDA rastlinsko olje; korenček in papriko zarumenimo. Juho precedimo, jo zlijemo v lonec in zavremo. Riževe rezance razlomimo na majhne kose; z grahom in mlado čebulo jih damo v juho in kuhamo približno pet minut. Z mesa odstranimo kožo in ga ločimo od kosti. Narežemo ga na kose in v juhi močno segrejemo. Jed začinimo s šerijem, z žlico sojine omake in s poprom ter potresemo z drobnjakom.

Dober tek.

Glavne jedi

1:00
4

Chili con carne

Sestavine:

  • 3 jedilne žlice ZVEZDA rastlinskega olja
  • 60 dag puste goveje goleni
  • sol in poper
  • 3 čebule
  • 4 česnovi stroki
  • 5 paradižnikov
  • 3–5 svežih ostrih paprik
  • malo goveje juhe za zalivanje
  • čajna žlička jedilnega škroba
  • 30 dag rdečega fižola (iz pločevinke)

Priprava:

Papriko operemo, razpolovimo, očistimo semenje in narežemo na tanke trakove. Česen olupimo in narežemo na tanke rezinice. Paradižnik hitro potopimo v vrelo vodo, splaknemo s hladno vodo in olupimo. Čebulo olupimo in narežemo na večje kocke. Z mesa odstranimo morebitno maščobo, ga narežemo na kocke ter začinimo s soljo in poprom.

V dovolj veliki ponvi na vročem olju močno popečemo meso. Dodamo čebulo in prepražimo; zalijemo z malo juhe. Nato dodamo ostale sestavine (razen fižola). Pokrito na blagem ognju do mehkega dušimo; vmes večkrat zalijemo z malo juhe. Fižol stresemo na cedilo, splaknemo s hladno vodo in dobro odcedimo. Chili con carne povežemo z jedilnim škrobom, ki smo ga zmešali z malo hladne juhe. Na koncu primešamo jedi fižol, še enkrat vse skupaj zavremo in postrežemo.

Namig:
Namesto paprike lahko uporabite čili ali posušene feferone.

Dober tek.

Sladice

1:30
8

Čokoladni krofki

Sestavine:

  • 5 dag GEA BIO kokosovega olja, refiniranega
  • 5 rumenjakov, 6 beljakov
  • 10 dag drobnega kristalnega sladkorja
  • pol vrečke vaniljevega sladkorja
  • 8 dag gladke moke
  • 5 dag jedilnega škroba
  • 25 dag jedilne čokolade
  • 1,5 dl sladke smetane za stepanje
  • malo konjaka in nastrgane limonine lupine
  • 12 dag marelične marmelade
  • 15 dag temnega čokoladnega obliva
  • koščki pistacij za okras
  • papir za peko

Priprava:

Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Rumenjake penasto vmešamo s polovično količino sladkorja in vaniljinim sladkorjem. Beljake stepemo z ostalim sladkorjem v čvrst sneg. V rumenjakovo zmes vmešamo najprej sneg, nato pa presejano moko in jedilni škrob. Maso napolnimo v brizgalno vrečko. Na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, nabrizgamo krofke, rahlo jih potresemo z jedilnim škrobom in pečemo v prej ogreti pečici približno 15 minut. Na začetku pečenja naj bodo vrata pečice za 1–2 cm odprta.

Pečeni krofki naj se na pekaču ohladijo. Previdno jih ločimo od papirja in zložimo na kuhinjsko mrežo. Za kremo razlomimo čokolado na majhne kose. Sladko smetano zavremo in dodamo čokolado. Krema naj med stalnim mešanjem zavre. Ko se krema ohladi, jo penasto stepemo z metlico za sneg. Vmešamo kokosovo olje, konjak in nastrgano limonino lupino. Kremo še enkrat penasto stepemo in jo napolnimo v brizgalno vrečko. V polovico krofkov naredimo majhne vdolbinice, vanje nabrizgamo kremo, pokrijemo z ostalimi krofki in postavimo na hladno. Nato krofke premažemo z marelično marmelado. Krofke prevlečemo s temnim čokoladnim oblivom, preden se strdi, pa jih posujemo s koščki pistacij.

Dober tek.

Glavne jedi

1:00
4

File morskega lista s tartufi in ocvrtki iz kuskusa

Sestavine:

  • 4 žlice olja CEKIN Mediteran
  • olje CEKIN Frivita
  • 8 manjših filejev morskega lista
  • 20 dag kuskusa
  • 2 jajci
  • 1 žlica moke
  • 1 dl belega vina
  • 3 dl sladke smetane
  • česnova sol, poper

Priprava:

Ribo natremo s česnovo soljo in skuhamo kuskus.

Fileje na hitro opečemo na olju CEKIN Mediteran in jih poberemo iz ponve. Na ostalo olje posipamo moko, ki jo zalijemo z vinom in s smetano. Kuhamo na nizki temperaturi, da se omaka zgosti. Kuskusu primešamo začimbe in jajci ter tako pripravljeno maso oblikujemo v manjše kroglice, ki jih nato ocvremo na olju CEKIN Frivita.

Namig:
Omako lahko obogatite z dvema žličkama GEA oljčnega olja z aromo tartufov.

Dober tek.

Legenda:
čas priprave
za število oseb
manj zahtevna priprava
srednje zahtevna priprava
zelo zahtevna priprava

Recept meseca BUČNA JUHA S KROMPIRJEM

Naj vas pogreje in okrepča v hladnih jesenskih dneh.
Poglej recept

Glavne jedi

0:30
4

Ajdova polenta z beluši

Sestavine:

  • 5 žličk GEA hladno stiskanega konopljinega olja
  • 6 dl mleka
  • 5 dl vode
  • 150 g masla
  • sol
  • 180 g ajdovega zdroba
  • 500 g zelenih belušev
  • konopljino olje za pokapanje
  • lističi konoplje za okras

Priprava:

Mleko, vodo, pol masla in sol damo v kozico in počakamo, da zavre. Nato z metlico vmešamo ajdov zdrob in kuhamo na nizki temperaturi 15 minut. Vmes ajdovo polento večkrat premešamo; če se med kuhanjem preveč zgosti, ji dodamo nekaj mleka ali vode.

Medtem spodnji del belušev olupimo in jih narežemo na 2 cm dolge kose. V ponvi raztopimo preostalo maslo, dodamo beluše in jih sotiramo (nežno pražimo) nekaj minut. Na koncu jih začinimo s soljo.

Na ogrete krožnike damo kremasto ajdovo polento, jo obložimo s sotiranimi beluši in pokapljamo s konopljinim oljem. Jed okrasimo z lističi konoplje in tankimi rezinami prihranjenih belušev.

Dober tek.

Juhe

1:00
4

Azijska kokošja juha

Sestavine:

  • 2 jedilni žlici ZVEZDA rastlinskega olja
  • 2 kosa kokošjih prsi s kostmi (pribl. 75 dag)
  • sol in beli poper
  • srednje debela čebula
  • pol šopka drobnjaka
  • košček ingverja (pribl. 3 dag)
  • 2 jedilni žlici sojine omake
  • 2–3 korenčki (20 dag)
  • 1 rdeča paprika, šopek mlade čebule
  • 5 dag riževih rezancev
  • 15 dag zamrznjenega graha
  • pribl. 3 jedilne žlice suhega šerija

Priprava:

Meso, na kocke narezano čebulo in ingver ter žlico sojine omake kuhamo v 1,5 l vode na blagem ognju približno pol ure. Korenček ostrgamo in narežemo na rezine. Papriko in mlado čebulo očistimo, operemo in narežemo na kose. Drobnjak operemo in narežemo na kolobarčke.

V loncu močno segrejemo ZVEZDA rastlinsko olje; korenček in papriko zarumenimo. Juho precedimo, jo zlijemo v lonec in zavremo. Riževe rezance razlomimo na majhne kose; z grahom in mlado čebulo jih damo v juho in kuhamo približno pet minut. Z mesa odstranimo kožo in ga ločimo od kosti. Narežemo ga na kose in v juhi močno segrejemo. Jed začinimo s šerijem, z žlico sojine omake in s poprom ter potresemo z drobnjakom.

Dober tek.

Glavne jedi

1:30
2

Bučke

Sestavine:

  • 1,25 dl GEA oljčnega olja
  • 50 dag bučk
  • srednje velik jajčevec
  • 25 dag makaronov
  • 2 čebuli
  • 2 stroka česna
  • malo soli
  • sveže zmlet poper
  • 5 listov bazilike
  • 30 dag salame (tanke rezine)
  • 12 dag mocarele
  • 3 jedilne žlice naribanega parmezana

Priprava:

Makarone skuhamo al dente v vreli posoljeni vodi in odcedimo. Jajčevec operemo, narežemo na kocke, solimo in pustimo približno 20 minut. Bučke operemo, očistimo in narežemo na rezine. Čebulo olupimo in drobno narežemo. Česen olupimo in stisnemo. Liste bazilike operemo in ne predrobno nasekljamo. Mocarelo odcedimo in narežemo na rezine.

Pečico segrejemo na 200 °C. V kozici močno segrejemo GEA oljčno olje. Najprej zarumenimo čebulo in česen, nato dodamo jajčevec in bučke ter zdušimo. Začinimo s poprom in z malo soli ter dodamo sesekljano baziliko. Makarone, zelenjavo in salamo zložimo v plasteh v pomaščen model za narastek, obložimo z rezinami mocarele in potresemo s parmezanom. Popečemo v prej ogreti pečici (približno 20 minut).

Dober tek.

Glavne jedi

1:00
4

File morskega lista s tartufi in ocvrtki iz kuskusa

Sestavine:

  • 4 žlice olja CEKIN Mediteran
  • olje CEKIN Frivita
  • 8 manjših filejev morskega lista
  • 20 dag kuskusa
  • 2 jajci
  • 1 žlica moke
  • 1 dl belega vina
  • 3 dl sladke smetane
  • česnova sol, poper

Priprava:

Ribo natremo s česnovo soljo in skuhamo kuskus.

Fileje na hitro opečemo na olju CEKIN Mediteran in jih poberemo iz ponve. Na ostalo olje posipamo moko, ki jo zalijemo z vinom in s smetano. Kuhamo na nizki temperaturi, da se omaka zgosti. Kuskusu primešamo začimbe in jajci ter tako pripravljeno maso oblikujemo v manjše kroglice, ki jih nato ocvremo na olju CEKIN Frivita.

Namig:
Omako lahko obogatite z dvema žličkama GEA oljčnega olja z aromo tartufov.

Dober tek.

Legenda:
čas priprave
za število oseb
manj zahtevna priprava
srednje zahtevna priprava
zelo zahtevna priprava