11.09.2017

Senzorične značilnosti oljčnih olj

Glavne pozitivne značilnosti:
Sadežnost: aroma, ki po vonju in okusu spominja na zdrav in svež, optimalno zrel ali zelen sadež.
Grenkoba: značilen okus olj, pridobljenih iz zelenih ali rahlo obarvanih oljk, lahko je bolj ali manj prijeten, odvisno od intenzivnosti.
Pikantnost: ostra tipna zaznava, značilna za zgodaj predelana olja iz zelenih oljk. Pripisujejo jo učinkovanju fenolnih sestavin na proste končiče trigeminalnega živca v ustni votlini.

Glavne negativne značilnosti:
Žarkost: značilna aroma vseh masti in olj, pri katerih je zaradi dolgotrajnega stika s kisikom prišlo do avtooksidacije. Ta aroma je neprijetna in je ni mogoče popraviti.
Kovinski okus: aroma, ki spominja na kovino. Značilna za olja, ki so bila med mletjem, mešanjem, stiskanjem ali skladiščenjem predolgo v stiku s kovinskimi površinami.
Plesnivost – vlažnost: značilna aroma olj, pridobljenih iz sadežev, na katerih se je zaradi večdnevnega skladiščenja v kupih in v vlagi razvilo večje število plesni in kvasovk.
Pregretost – plesnivost: značilna aroma olja, pridobljenega iz plodov, skladiščenih v kupu, ki so bili že v fazi fermentacije.
Zakisanost: značilna aroma določenih olj, ki spominja na skisano vino ali kis, predvsem zaradi nastanka ocetne kisline, etilacetata in etanola v večjih količinah, kot je to običajno pri aromi oljčnega olja.