Tortice z lisičkami
Sestavine:
Testo:
- 2 jedilni žlici GEA ekstra sončničnega olja
- 18 dag gladke pšenične moke
- čajna žlička pecilnega praška
- 8 dag nemastne skute
- 4 jedilne žlice mleka
- malo soli
Obloga:
- 3 čebule
- 70 dag lisičk
- 2 jedilni žlici masla ali margarine
- 2,5 dl kisle smetane
- približno 10 žajbljevih listov
- 3 jajca
- 10 dag naribane gaude
- sol, poper in muškatni orešček
Priprava:
V skledi zmešamo moko in pecilni prašek. Dodamo skuto, mleko, olje in sol ter vse sestavine zgnetemo v gladko testo. Zavijemo ga v folijo in damo na hladno. Čebulo olupimo in narežemo na majhne kocke. Lisičke očistimo, hitro operemo, dobro osušimo in narežemo na enako velike kose; majhnih lisičk ne razrežemo. V ponvi močno segrejemo maslo ali margarino in čebulo rahlo steklasto prepražimo. Dodamo lisičke in jih med mešanjem pri dokaj močni temperaturi pražimo, dokler tekočina ne izpari. Nato jih odstranimo z ognja in ohladimo.
Pečico segrejemo na 200 °C. Žajbljeve lističe splaknemo, osušimo in narežemo na tanke trakove. V skledi zmešamo kislo smetano, jajca in nariban sir. Dodamo žajbelj ter znatno začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Testo razvaljamo na pomokani delovni površini in z njim obložimo primerno velike modelčke; robove nekoliko privzdignemo. Ohlajene lisičke porazdelimo v modelčke in prelijemo z jajčno mešanico. Pečemo približno 30–40 minut.
Dober tek.