Ajdova polenta z beluši
Sestavine:
- 6 dl mleka
- 5 dl vode
- 150 g masla
- sol
- 180 g ajdovega zdroba
- 500 g zelenih belušev
- konopljino olje za pokapanje
- lističi konoplje za okras
Priprava:
Mleko, vodo, pol masla in sol damo v kozico in počakamo, da zavre. Nato z metlico vmešamo ajdov zdrob in kuhamo na nizki temperaturi 15 minut. Vmes ajdovo polento večkrat premešamo; če se med kuhanjem preveč zgosti, ji dodamo nekaj mleka ali vode.
Medtem spodnji del belušev olupimo in jih narežemo na 2 cm dolge kose. V ponvi raztopimo preostalo maslo, dodamo beluše in jih sotiramo (nežno pražimo) nekaj minut. Na koncu jih začinimo s soljo.
Na ogrete krožnike damo kremasto ajdovo polento, jo obložimo s sotiranimi beluši in pokapljamo s konopljinim oljem. Jed okrasimo z lističi konoplje in tankimi rezinami prihranjenih belušev.
Dober tek.