11.09.2017

Proizvodnja majoneze

1. Pregled in tehtanje surovin
Proizvodnjo Gea majoneze pričnemo s pripravo in tehtanjem vseh sestavin, ki jih predhodno v lastnem laboratoriju skrbno senzorično, fizikalno-kemijsko in mikrobiološko pregledamo. Glavna sestavina majoneze je sveže jedilno rafinirano sončnično olje, proizvedeno v lastni rafineriji, ki predstavlja 76 % proizvoda. Ostale sestavine so še voda, pasterizirani jajčni rumenjaki, alkoholni kis, gorčica, sladkor, jedilna sol, mlečna in citronska kislina in kalijev sorbat. Vse sestavine se glede na recepturo mešajo v homogenizatorju toliko časa, da nastane majoneza gladkega videza, čvrste konsistence in prijetne arome.

2. Mešanje
V naslednji fazi proizvodnje postopno doziramo posamezne sestavine v homogenizator oz. mešalno posodo. Najprej v homogenizator doziramo vodo, nato v vodi topne sestavine in jajčne rumenjake. Ob stalnem mešanju postopno dodajamo sončnično olje do nastanka trdne in stabilne emulzije. Na koncu dodamo še kis, gorčico in kislini in emulzijo mešamo toliko časa, da nastane majoneza z gladkim videzom, čvrsto konsistence in prijetno aromo. Proizvodnja majoneze poteka pod izredno strogimi higienskimi pogoji, pri temperaturi okrog 15 ° C in ob nenehni natančni kontroli kakovosti, da ne pride do tvorbe patogenih organizmov.

3. Polnilni stroj
Iz homogenizatorja majonezo doziramo na ustrezen polnilni stroj – za kozarce po 620 g ali tube po 165 g. Kozarce in tube zapakiramo v kartonske škatle, le-te zložimo na palete in odpeljemo v hladilnico, kjer jih skladiščimo pri temperaturi od 5 do 15 ° C. Od tam pa potujejo v trgovine in zatem v naše domove.