Koruzne lunice z zelišči
Sestavine:
- 7,5 dl mleka
- malo soli
- 25 dag koruznega zdroba
- 2 jajci
- 5 dag mletega parmezana
- zmlet muškatni orešček
- 5 dag masla
- 4 jedilne žlice sesekljanih zelišč (peteršilj, rožmarin, bazilika)
- žlička grobo mletega česna
- mleti poper
Omaka:
- 6 jedilnih žlic CEKIN ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 kg zelo zrelih paradižnikov
- 6 listov bazilike
- sol, poper in ščepec mletega česna
Priprava:
Mleko s soljo zavremo. Vsipamo koruzni zdrob in nekaj minut kuhamo. Vmes večkrat premešamo. Masa naj se hladi približno 10 minut. Postopoma vmešamo razžvrkljani jajci, nato še parmezan in muškatni orešček. Maso namažemo na centimetre debelo na pekač, ki smo ga splaknili s hladno vodo. Nato naj se masa ohladi in strdi. Pečico segrejemo na 210 stopinj Celzija.
Iz ohlajene mase s kozarcem ali z obodcem izrežemo lunice. Model premažemo z maslom in obložimo s koruznimi lunicami. Potresemo s polovično količino česna in zelišč. Začinimo z malo soli in popra. Pokrijemo z drugo plastjo lunic ter potresemo z ostalimi zelišči in s česnom. Prelijemo z razpuščenim maslom in pečemo 15–20 minut. Pazimo, da zelišča preveč ne potemnijo. Paradižnik operemo, razrežemo na četrtine in odstranimo semenje. Paradižniku dodamo oprane bazilikine lističe in v mešalniku piriramo. Paradižnikov pire pretlačimo skozi sito, pomešamo z ekstra deviškim oljčnim oljem, s soljo, poprom in česnom. Pečene koruzne lunice ponudimo s hladno paradižnikovo omako.
Dober tek.