Čokoladna sladica z ekstra deviško sredico
Sestavine:
Oljčna sredica:
- 0,5 dl vode
- 80 g temne čokolade
- 2 rumenjaka
- 10 g kakavovega masla
- malo popra
- lupina polovice limone
Testo:
- 100 g temne čokolade
- 30 g masla
- žlica moke
- 50 g sladkorja
- ščepec macisa (posušeni cvetovi muškatnega oreška)
- 2 jajci
- 4 modelčki premera 4 cm
- maslo in moka za modelčke
Priprava:
Za oljčno sredico nasekljamo čokolado in jo stopimo. Mešamo, da dobimo homogeno maso. Nekoliko jo ohladimo in nato vanjo umešamo rumenjaka in razpuščeno kakavovo maslo. Stepamo in v curku dolivamo GEA ekstra deviško oljčno olje Avantgarde. V maso nato vmešamo naribano limonino lupino in ščepec popra.
Maso postavimo v hladilnik za približno 10 minut in jo nato ponovno stepamo eno minuto, da dobimo penasto kremo. Kremo ponovno postavimo v hladilnik, in ko se strdi, iz nje oblikujemo kroglice premera 2,5 cm. Zložimo jih na pladenj in postavimo v zamrzovalnik.
Čokolado za testo sesekljamo in jo skupaj z maslom raztopimo v vodni kopeli. Postopoma dodajamo moko, sladkor in macis. Vmešamo jajci in stepamo toliko časa, da dobimo homogeno maso.
Modelčke namažemo z maslom in pomokamo. Do tretjine jih napolnimo s čokoladno maso, na sredino damo zmrznjene čokoladne kroglice in jih pokrijemo s čokoladno maso do 3 milimetre pod robom. Pečemo jih v segreti pečici pri 190 °C 10 minut oziroma toliko časa, da se na površini naredi tanka skorjica. Sladico serviramo toplo, lahko s kepico sladoleda ali sorbeta.
Dober tek.