Slivova tortica s pistacijo, tartufi in črnim čajem
Sestavine:
Biskvit:
- 3 žličke GEA ekstra deviškega oljčnega olja z aromo tartufov
- 5 jajc
- 100 g sladkorja
- 150 g gladke moke
- 80 g pistacij
Nadev:
- 180 g suhih sliv
Omaka:
- 5 vrečk črnega čaja
- 30 g sladkorja
- 2 lista želatine
- maslo in kakav za model
- 10 g sesekljanih pistacij za okras
Priprava:
Pečico segrejemo na 160 °C, model premažemo z maslom in posujemo s kakavom. Rumenjake ločimo od beljakov in jih damo v posodo za stepanje. Dodamo 60 g kristalnega sladkorja in stepamo, da dobimo svetlo in penasto maso. Beljake stepemo s 40 g preostalega sladkorja v trd sneg. V rumenjakovo maso vmešamo sesekljane pistacije in moko, nato previdno umešamo še sneg iz beljakov in GEA ekstra deviško oljčno olje z aromo tartufov. Maso vlijemo v pripravljen model in pečemo 20 minut.
Suhe slive v vodi kuhamo 1 uro, nato jih odcedimo, sok pa prihranimo. V 2,5 dl prihranjenega soka damo vrečke črnega čaja in sladkor, zavremo in odstavimo. Vrečke po 5 minutah odstranimo. V hladno vodo namočimo lista želatine, ju ožmemo in raztopimo v črnem čaju. Vse skupaj postavimo v hladilnik za 2 uri.
Ohlajen biskvit narežemo na 4 tanke plasti. Slive zmeljemo, da dobimo gladko maso in z njo premažemo vsako plast posebej. Torto postavimo za 8 ur v hladilnik. Pred postrežbo jo okrasimo s sesekljanimi pistacijami in ponudimo z omako črnega čaja.
Dober tek.