Kvašene miške

1:30
4

Sestavine:

  • 4oo g moke (priporočamo moko za krofe)
  • ščepec soli
  • 2 jajci
  • 3 žlice sladkorja
  • 1 zavitek suhega kvasa
  • 200-220ml toplega mleka
  • 1/2 žličke cimeta (opcijsko)
  • žlička ruma
  • 50 g masla
  • sladkor v prahu

Priprava:

Mleko segrejemo in mu dodamo eno žlico sladkorja ter paket suhega kvasa. Premešamo in počakamo pet minut, da se kvas aktivira. Medtem, ko se kvas aktivira si pripravimo vse ostale sestavine. Moko presejemo in jo stresemo v posodo ter dodamo sol in cimet.

Jajci in sladkor (navadni + vanilin) spenimo. V maso dodamo še rum. V posodo električnega mešalnika dodamo presejemo moko, sol in cimet ter premešamo. Vanjo vlijemo spenjena jajca in mešanico kvasa ter mleka. Začnemo z mešanjem na nizki hitrosti, toliko da se sestavine povežejo v enotno zmes. Nato v posodo postopoma dodajamo na koščke narezano maslo sobne temperature. Ko v posodo dodamo zadnji košček masla, povečamo hitrost in gnetemo 10-12 minut. Testo je pripravljeno, ko je sijoče, mehko in gladko.

Posodo pokrijemo in pustimo vzhajati dobro uro, da se količina testa podvoji.

Na štedilnik pristavimo kozico in vanjo vlijemo Zvezda olje za cvrtje. Primerna temperatura za peko je med 160-170°C.

Za oblikovanje mišk priporočam uporabo dveh jedilnih žlic, ki jih pred uporabo pomočimo v segreto olje. Maso zajamemo z eno žlico, z drugo si pomagamo, da masa zdrsne v vročo olje. Ko se ocvrejo na eni strani, jih obrnemo oz. se v večini primerov obrnejo kar same. So zelo poskočne.
Ocvrte zlato-rjave miške pobiramo iz olja in jih polagamo na papirnate brisačke. Potresemo jih s sladkorjem in po želji tudi napolnimo z marmelado ali kremo.

Dober tek.

Recept je pripravila: @sladkepetke