Kruh s čebulo in orehi
Sestavine:
- 1–2 žlici GEA oljčnega olja
- 500 g pšenične moke, bele ali za kruh
- 40 g kvasa (kvas naj vzhaja s sladkorjem in z mlekom)
- 2,5 dl mlačnega mleka in vode (vsakega polovico)
- ena pest GEA ocvrte čebule
- ena pest drobno narezanih orehov
- ena pest narezanih oliv (najboljše so polnjene s papriko)
- ena pest na kocke narezanega sira (najboljša sta ementalec ali gauda)
- 1 mala žlička soli
- moka za posipavanje
- mleko za premaz
Priprava:
V skledi zmešamo moko in v sredini vtisnemo jamico. Vanjo zlijemo vzhajan kvas, ki smo ga zmešali z mlekom in malo moke. Pustimo vzhajati 15 minut. GEA ocvrto čebulo, orehe, narezane olive, sir, GEA oljčno olje in sol zgnetemo ter dodajamo mleko in vodo po potrebi. Spet pustimo, da vzhaja. Oblikujemo štruco. Pekač namastimo, vanj položimo štruco. Pustimo vzhajati še 30 minut. Premažemo z mlekom. Pekač damo v že ogreto pečico na spodnjo mrežo in pečemo vsaj 45 minut na 180–200o C.
Namig:
Okusen kruh za piknike, primeren za različne namaze.
Dober tek.