Aktualni recepti
Rižote

Rižota iz morskih sadežev
Sestavine:
- 0,5 dl GEA oljčnega olja
- 30 dag morskih sadežev
- 4 žlice ajvarja
- 10 dag česna
- 15 dag čebule
- peteršilj
- vino
- 30 dag dušenega riža
- 1 žlica paradižnikove mezge
Priprava:
Na GEA oljčnem olju prepražimo česen, dodamo čebulo, peteršilj, ajvar in morske sadeže. Na koncu dodamo malo vina in zmešamo z dušenim rižem.
Dober tek.
Testenine

Testenine z bazilikinim pestom
Sestavine:
- 2 pesti sveže bazilike
- 2 stroka česna
- 1/2 žličke soli
- 300 g špagetov
- 1 bučka (zucchini)
- burrata sir (ali mozzarella)
Priprava:
V multipraktik damo baziliko, česen, sol in GEA BIO ekstra deviško oljčno olje ter zmiksamo.
Špagete skuhamo po navodilih – al dente in ko so kuhani, dodamo bazilikin pesto ter dobro premešamo.
Bučko narežemo na tanke trakove (ali si pomagamo s posebnim pripomočkom) in postrežemo na krožniku s špageti. Na vrh položimo še sir burrato in pokapljamo s preostalim pestom.
Dober tek!
Recept pripravila @mamakuha.si
Solate

Paradižnikova solata s kumaro
- 2 paradižnika
- 1 kumarica
- 1 čebula
- 1 žlica kisa
- ščepec soli in popra
Priprava:
Paradižnik operemo in narežemo na rezine. Kumaro in čebulo olupimo in narežemo na kolobarje. Nato paradižnik in kumarice položimo na krožnik. Po vrhu potresemo čebulo, prelijemo z GEA Štajersko prekmurskim bučnim oljem Slovenija in kisom. Solimo in popramo po okusu. Okrasimo z baziliko.
Sladice

Bučna rulada z mletimi bučnimi semeni
Sestavine:
- 6 jajc
- 6 žlic sladkorja
- 1 vanilin sladkor
- 1 limonin sladkor
- kisla smetana
Priprava:
Ločite rumenjake od beljakov. V rumenjake vmešajte sladkor, vanilin sladkor in limonin sladkor. GEA BIO bučna semena zmeljite v električnem mešalniku in jih dodate k masi ter dobro premešate. Na koncu dodate še sneg iz stepenih beljakov.
Vse skupaj vlijte v pekač na pekovski papir, pecite 10 minut na 180 °C.
Ko je biskvit pečen, ga premažete s kislo smetano, zvijte v rulado in postavite za nekaj časa v hladilnik.
Dober tek!
Recept meseca: Paradižnikova solata s kumaro
Poglej receptSolate

Zelena solata z redkvico in bučnim oljem
Sestavine:
- 300 g zelene solate
- 4 redkvice
- sol
- jabolčni kis
Priprava:
Zeleno solato in redkvico operite, ju narežite na koščke in dajte v solatno skledo. Nato posolite, prelijte z jabolčnim kisom in GEA Štajersko prekmurskim bučnim oljem ter dobro premešajte. Solato postrežite s pirino štručko.
Dober tek.
Solate

Štajerska solata z bučo in sirnimi kroglicami s semeni
Sestavine:
Za solato potrebujemo:
- 4 pesti opranega narezanega radiča
- 3 žlice GEA Štajersko prekmurskega bučnega olja
- 3 žlice jabolčnega kisa
- 1 strok česna
- 1/2 žličke soli
Za pripravo buče:
- 1/3 manjše hokaido buče
- 1 žličko soli
- 1/2 žličke popra
- 1 žličko mletega česna
- 3 žlice Gea BIO ekstra deviškega oljčnega olja
Za sirne kroglice:
- 4 žlice nepasirane skute
- 1/3 žličke soli, poper
- 1 žlico GEA Štajersko prekmurskega bučnega olja
- 4 žlice Gea bio mešanice semen
Priprava:
Pisan radič, najbolje domač, narežemo in operemo. Začinimo ga s soljo, dodamo Gea Štajersko prekmursko bučno olje, jabolčni kis in sesekljan strok česna.
Skuto zmešamo s soljo, poprom, žlico GEA BIO mešanico semen in žlico Gea Štajersko prekmurskega olja. Oblikujemo kroglice, velikost oreha, ki jih povaljamo v preostanku semen.
Bučo narežemo na tanjše krhlje (buče ne lupimo) in na ponvi segrejemo GEA BIO ekstra deviško oljčno olje. Bučne krhlje v posodi zmešamo s soljo, poprom in mletim česnom, da se malce marinirajo. Pečemo jih na teflonski ponvi najprej na visokem ognju, da se dobro popečejo z obeh strani, nato pa na mediumu pečemo še 5 minut na vsaki strani, da se zmehčajo.
Začinjeno solato okrasimo s kroglicami in bučnimi krhlji, zraven pa lahko postrežemo še rezino ali dve popečenega kruha s semeni.
Dober tek!
Recept je pripravila @mamakuha.si
Solate

Osvežilna poletna solata
Sestavine:
- češnjev paradižnik
- beli sir
- olive
- sveža bazilika
- sol in poper
- polnozrnati toast kruh
Priprava:
Češnjev paradižnik narežemo na polovičke, beli sir narežemo na kocke, dodamo olive, nasekljano svežo baziliko, solimo in popramo po okusu ter dodamo GEA ekstra deviško oljčno olje.
Solatko postrežem s popečenim kruhom.
Dober tek!
Recept je z nami delila @leina_kuhinja
Solate

Poletna solata s pečeno čičeriko
Sestavine:
Sestavine za pečeno čičeriko:
- 1 pločevinka čičerike
- 1 čž mlete rdeče paprike
- 2 jž GEA oljčnega olja
Sestavine za solato:
- 1 kumara
- 200 g mešanega češnjevega paradižnika
- 1/2 čebule
- 150 g feta sira
- pečena čičerika
- 3 jž GEA oljčnega olja z zelišči
- jabolčni kis (po okusu)
- sol (po okusu)
Priprava:
Čičeriki iz pločevinke odcedimo, dobro operemo in osušimo s papirnatimi brisačkami.
Osušeno čičeriko pretresemo v posodico in ji dodamo GEA oljčno olje ter rdečo mleto papriko. Vse skupaj dobro premešamo in pretresemo na pekač, obložen s papirjem za peko.
Čičeriko pečemo 30 minut na 200°C.
Medtem pripravimo ostale sestavine. Kumaro olupim in jo narežemo na kolobarčke, ki jih prepolovim, češnjev paradižnik narežemo na polovičke, čebulo pa na tanke rezine. Vse skupaj prestavimo v posodo in dobro premešamo. Mešani zelenjavi dodamo nadrobljen feta sir, ohlajeno pečeno čičeriko, jabolčni kis, sol in GEA oljčno olje z zelišči.
Dobro premešamo in solatka je pripravljena.
Dober tek!
Recept je z nami delila @leina_kuhinja