Aktualni recepti

Rižote

0:45
4

Rižota iz morskih sadežev

Sestavine:

  • 30 dag morskih sadežev
  • 4 žlice ajvarja
  • 10 dag česna
  • 15 dag čebule
  • peteršilj
  • vino
  • 30 dag dušenega riža
  • 1 žlica paradižnikove mezge

Priprava:

Na GEA oljčnem olju prepražimo česen, dodamo čebulo, peteršilj, ajvar in morske sadeže. Na koncu dodamo malo vina in zmešamo z dušenim rižem.

Dober tek.

Testenine

0:30
2

Testenine z bazilikinim pestom

  • 2 pesti sveže bazilike
  • 2 stroka česna
  • 1/2 žličke soli
  • 300 g špagetov
  • 1 bučka (zucchini)
  • burrata sir (ali mozzarella)

Priprava:

V multipraktik damo baziliko, česen, sol in GEA BIO ekstra deviško oljčno olje ter zmiksamo.

Špagete skuhamo po navodilih – al dente in ko so kuhani, dodamo bazilikin pesto ter dobro premešamo.

Bučko narežemo na tanke trakove (ali si pomagamo s posebnim pripomočkom) in postrežemo na krožniku s špageti. Na vrh položimo še sir burrato in pokapljamo s preostalim pestom.

Dober tek!

 

Recept pripravila @mamakuha.si

Solate

0:15
1

Paradižnikova solata s kumaro

  • 2 paradižnika
  • 1 kumarica
  • 1 čebula
  • 1 žlica kisa
  • ščepec soli in popra

Priprava:

Paradižnik operemo in narežemo na rezine. Kumaro in čebulo olupimo in narežemo na kolobarje. Nato paradižnik in kumarice položimo na krožnik. Po vrhu potresemo čebulo, prelijemo z GEA Štajersko prekmurskim bučnim oljem Slovenija in kisom. Solimo in popramo po okusu. Okrasimo z baziliko.

Sladice

0:30
4

Bučna rulada z mletimi bučnimi semeni

  • 6 jajc
  • 6 žlic sladkorja
  • 1 vanilin sladkor
  • 1 limonin sladkor
  • kisla smetana

Priprava:

Ločite rumenjake od beljakov. V rumenjake vmešajte sladkor, vanilin sladkor in limonin sladkor.  GEA BIO bučna semena zmeljite v električnem mešalniku in jih dodate k masi ter dobro premešate. Na koncu  dodate še sneg iz stepenih beljakov.
Vse skupaj vlijte v pekač na pekovski papir, pecite 10 minut na 180 °C.
Ko je biskvit pečen, ga premažete s kislo smetano, zvijte v rulado in postavite za nekaj časa v hladilnik.

Dober tek!

Legenda:
čas priprave
za število oseb
manj zahtevna priprava
srednje zahtevna priprava
zelo zahtevna priprava

Recept meseca: Paradižnikova solata s kumaro

Poglej recept

Solate

0:15
1

Zelena solata z redkvico in bučnim oljem

  • 300 g zelene solate
  • 4 redkvice
  • sol
  • jabolčni kis

Priprava:

Zeleno solato in redkvico operite, ju narežite na koščke in dajte v solatno skledo. Nato posolite, prelijte z jabolčnim kisom in GEA Štajersko prekmurskim  bučnim oljem ter dobro premešajte. Solato postrežite s pirino štručko.

Dober tek.

Solate

0:30
2

Štajerska solata z bučo in sirnimi kroglicami s semeni

Za solato potrebujemo:

  •  4 pesti opranega narezanega radiča
  • 3 žlice  GEA Štajersko prekmurskega bučnega olja
  • 3 žlice jabolčnega kisa
  • 1 strok česna
  • 1/2 žličke soli

Za pripravo buče:

Za sirne kroglice:


Priprava:

Pisan radič, najbolje domač, narežemo in operemo. Začinimo ga s soljo, dodamo Gea Štajersko prekmursko bučno olje, jabolčni kis in sesekljan strok česna.

Skuto zmešamo s soljo, poprom, žlico GEA BIO mešanico semen in žlico Gea Štajersko prekmurskega olja. Oblikujemo kroglice, velikost oreha, ki jih povaljamo v preostanku semen.

Bučo narežemo na tanjše krhlje (buče ne lupimo) in na ponvi segrejemo  GEA BIO ekstra deviško oljčno olje. Bučne krhlje v posodi zmešamo s soljo, poprom in mletim česnom, da se malce marinirajo. Pečemo jih na teflonski ponvi najprej na visokem ognju, da se dobro popečejo z obeh strani, nato pa na mediumu pečemo še 5 minut na vsaki strani, da se zmehčajo.

Začinjeno solato okrasimo s kroglicami in bučnimi krhlji, zraven pa lahko postrežemo še rezino ali dve popečenega kruha s semeni.

Dober tek!

 

Recept je pripravila @mamakuha.si

 

 

 

Solate

0:15
1

Osvežilna poletna solata

  • češnjev paradižnik
  • beli sir
  • olive
  • sveža bazilika
  • sol in poper
  • polnozrnati toast kruh

Priprava:

Češnjev paradižnik narežemo na polovičke, beli sir narežemo na kocke, dodamo olive, nasekljano svežo baziliko, solimo in popramo po okusu ter dodamo GEA ekstra deviško oljčno olje.

Solatko postrežem s popečenim kruhom.

Dober tek!

Recept je z nami delila @leina_kuhinja

Solate

0:30
2

Poletna solata s pečeno čičeriko

 

Sestavine za pečeno čičeriko:

 

Sestavine za solato:

  • 1 kumara
  • 200 g mešanega češnjevega paradižnika 
  • 1/2 čebule
  • 150 g feta sira
  • pečena čičerika
  • 3 jž GEA oljčnega olja z zelišči 
  • jabolčni kis (po okusu)
  • sol (po okusu)

Priprava:

Čičeriki iz pločevinke odcedimo, dobro operemo in osušimo s papirnatimi brisačkami.

Osušeno čičeriko pretresemo v posodico in ji dodamo GEA oljčno olje ter rdečo mleto papriko. Vse skupaj dobro premešamo in pretresemo na pekač, obložen s papirjem za peko. 

Čičeriko pečemo 30 minut na 200°C. 

Medtem pripravimo ostale sestavine. Kumaro olupim in jo narežemo na kolobarčke, ki jih prepolovim, češnjev paradižnik narežemo na polovičke, čebulo pa na tanke rezine. Vse skupaj prestavimo v posodo in dobro premešamo. Mešani zelenjavi dodamo nadrobljen feta sir, ohlajeno pečeno čičeriko, jabolčni kis, sol in GEA oljčno olje z zelišči.

Dobro premešamo in solatka je pripravljena.

 

Dober tek!

Recept je z nami delila @leina_kuhinja

 

Legenda:
čas priprave
za število oseb
manj zahtevna priprava
srednje zahtevna priprava
zelo zahtevna priprava