Aktualni recepti
Sladice
Bučna rulada z mletimi bučnimi semeni
Sestavine:
- 6 jajc
- 6 žlic sladkorja
- 1 vanilin sladkor
- 1 limonin sladkor
- kisla smetana
Priprava:
Ločite rumenjake od beljakov. V rumenjake vmešajte sladkor, vanilin sladkor in limonin sladkor. GEA BIO bučna semena zmeljite v električnem mešalniku in jih dodate k masi ter dobro premešate. Na koncu dodate še sneg iz stepenih beljakov.
Vse skupaj vlijte v pekač na pekovski papir, pecite 10 minut na 180 °C.
Ko je biskvit pečen, ga premažete s kislo smetano, zvijte v rulado in postavite za nekaj časa v hladilnik.
Dober tek!
Priloge
Pečena buča z omako iz grškega jogurta
Sestavine:
GEA ekstra sončnično olje
GEA BIO semena (sončnična, bučna)
GEA BIO ekstra deviško oljčno olje
Sestavine za bučo:
1 buča maslenka (lahko tudi druga)
1 žlička timijana
GEA ekstra sončnično olje
GEA BIO semena (sončnična, bučna)
kostanjev pire po želji
sol
Sestavine za omako:
cca 400 g grškega jogurta
GEA BIO ekstra deviško oljčno olje
2 stroka česna
sok 1/2 limone
1 žlička medu
1/2 žličke soli poper
Priprava:
Bučo olupimo, narežemo na kocke, začinimo in spečemo. Pečemo jo približno 20 minut pri 200 stopinjah Celzija. Večje bodo kocke, dlje časa se bo buča pekla.
Za omako stremo česen in ga s preostalimi sestavinami dobro premešamo. Omako ohladimo.
Pečeno bučo razporedimo po hladni omaki. Postrežemo s semeni ali potresemo s kostanjevim pirejem.
Dober tek!
Recept je nastal v sodelovanju z 220stopinjpoševno.
Glavne jedi
Piščančja rulada, polnjena z bazilikinim pestom in sirom, ovita v panceto
Sestavine:
500 g piščančjih prsi
80 g bazilikinega pesta
80 g sira
100 g pancete (rezine)
Priprava:
Piščančje prsi narežemo na zrezke in jih potolčemo s kuhinjskim kladivom ter jih vodoravno zložimo enega ob drugega – predlagamo, da zrezke zložite na folijo za živila, ker to olajša končno zavijanje v rulado.
Po mesu enakomerno premažemo bazilikino pesto in čez potresemo nariban sir. Meso po daljši stranici zvijemo v rulado.
Piščančjo rulado tesno ovijemo z rezinami pancete in jo na GEA Ekstra sončničnem olju iz vseh strani na hitro popečemo. Popečeno rulado premaknemo v pekač in pokrito pečemo na 190°C približno 30 minut – zadnjih 10 minut rulado odkrijemo, da se zunaj lepo zapeče.
Dober tek!
Recept je nastal v sodelovanju z @leina_kuhinja
Rižote
Gobova rižota
- 250 g mešanih zamrznjenih gob
- 1 manjša čebula
- 70 ml belega vina
- 350 ml goveje juhe/goveje jušne osnove
- 2 stroka česna
- 200 g riža
- 20 g masla
- sol po okusu
Priprava:
Čebulo na drobno nasekljamo in jo popražimo na GEA BIO ekstra deviškem oljčnem olju. Ko čebula postekleni, ji dodamo na drobno nasekljan česen in vse skupaj pražimo približno 2 minuti.
Primešamo gobe in še vse skupaj pražimo 5 minut.
Nato dodamo riž in zalijemo z belim vinom ter govejo juho oziroma govejo jušno osnovo.
Rižoto kuhamo dobrih 15 minut, oziroma tako dolgo, kot piše na embalaži riža.
Na koncu primešamo še košček masla in solim po okusu.
Maslo poskrbi za res kremasto strukturo in odličen okus rižote.
Dober tek!
Recept je z nami delila @leina_kuhinja
Recept meseca: Bučna juha
Poglej receptSolate
Zelena solata z redkvico in bučnim oljem
Sestavine:
- 300 g zelene solate
- 4 redkvice
- sol
- jabolčni kis
Priprava:
Zeleno solato in redkvico operite, ju narežite na koščke in dajte v solatno skledo. Nato posolite, prelijte z jabolčnim kisom in GEA Štajersko prekmurskim bučnim oljem ter dobro premešajte. Solato postrežite s pirino štručko.
Dober tek.
Rižote
Gobova rižota
- 250 g mešanih zamrznjenih gob
- 1 manjša čebula
- 70 ml belega vina
- 350 ml goveje juhe/goveje jušne osnove
- 2 stroka česna
- 200 g riža
- 20 g masla
- sol po okusu
Priprava:
Čebulo na drobno nasekljamo in jo popražimo na GEA BIO ekstra deviškem oljčnem olju. Ko čebula postekleni, ji dodamo na drobno nasekljan česen in vse skupaj pražimo približno 2 minuti.
Primešamo gobe in še vse skupaj pražimo 5 minut.
Nato dodamo riž in zalijemo z belim vinom ter govejo juho oziroma govejo jušno osnovo.
Rižoto kuhamo dobrih 15 minut, oziroma tako dolgo, kot piše na embalaži riža.
Na koncu primešamo še košček masla in solim po okusu.
Maslo poskrbi za res kremasto strukturo in odličen okus rižote.
Dober tek!
Recept je z nami delila @leina_kuhinja
Predjedi
Rženi krekerji s semeni
Sestavine:
- 150 g ržene moke
- 150 g pirine polnozrnate moke
- 1 žlička soli
- ščepec popra
- 150 ml vode
- groba morska sol
Priprava:
V posodo stresemo rženo in pirino polnozrnato moko. Dodamo sol in poper ter premešamo s kuhalnico. Nato dodamo vodo in GEA BIO ekstra deviško oljčno olje ter mešamo dokler moka ne posrka tekočine. Z roko na hitro pregnetemo testo, da dobimo lepljivo kepo. Pokrijemo s krpo in pustimo stati 20 minut.
Pečico segrejemo na 220°C.
Testo razdelimo na dva dela, da ga lažje razvaljamo. Eno polovico shranimo nazaj v pokrito posodo, da se ne izsuši, drugo položimo med dva peki papirja. Razvaljamo v tanek pravokotnik, primeren za pekač. Zelo pomembno je, da testo razvaljamo čim tanjše. V kolikor bo predebelo, krekerji ne bodo hrustljavi.
Razvaljano testo premažemo z vodo in posujemo z GEA BIO bučnimi semeni in GEA BIO sončničnimi semeni ter rahlo solimo. Z valjarjem gremo nežno čez semena, da jih nekoliko potisnemo v testo. Z nožem testo narežemo na kvadrate, trikotnike, rombe, pentagrame in ostale poljubne geometrijske oblike.
Peki papir preložimo na pekač in krekerje pečemo med 10-12 minut. Vzamemo iz pečice in pogledamo ali so vsi hrustljavi.
Pečene preložimo na rešetko in počakamo, da se ohladijo. Nato ponovimo vse skupaj še z drugim delom testa.
Krekerje postrežemo z vašim najljubšim namazom. Mi vam priporočamo hiter tunin namaz.
Recept je z nami delila Klavdija Kokalj @sladkepetke
Dober tek!
Glavne jedi
Hokaido njoki v omaki s slanino in mlado špinačo
- 250 g pireja hokaido buče
- 300 g bele pšenične moke
- 1 jajce
- 1 čž soli
Sestavine za omako:
- 100 g slanine
- 250 ml sladke smetane
- 3 stroki česna
- 1 jž paradižnikovega koncentrata
- 50 g parmezana
- 100 g mlade špinače
- 2 jž GEA ekstra deviškega oljčnega olja
- sol in poper po okusu
Priprava:
PRIPRAVA NJOKOV
Hokaido bučo olupimo, jo narežemo na koščke in jo skuhamo do mehkega. Kuhani buči odlijemo vodo in še vročo dobro pretlačimo ter pustimo, da se bučni pire ohladi.
Moki dodamo ohlajen bučni pire, GEA Štajersko prekmursko bučno olje, jajce in sol, in vse skupaj dobro pregnetemo, da dobimo lepo testo.
Iz testa oblikujemo njoke poljubne velikosti.
V večji posodi zavremo slano vodo in njoke zložimo v posodo. Njoki so kuhani, ko priplavajo na površje.
PRIPRAVA OMAKE
Slanino popečemo na GEA ekstra deviškem oljčnem olju in ji dodamo na rezine narezan česen ter popražimo samo toliko, da česen zadiši. Nato dodamo sladko smetano, paradižnikov koncentrat ter solimo in popramo po okusu. Omako na hitro pokuhamo in ji primešamo kuhane njoke. Dobro premešamo in dodamo nariban parmezan, mlado špinačo in eno zajemalko vode, v kateri so se kuhali njoki. Vse skupaj kuhamo še kakšno minutko in jed je pripravjena.
Po jedi še potrosimo GEA BIO bučna semena.
Dober tek!
Recept je z nami delila @leina_kuhinja