GEA Special Štajersko prekmursko bučno olje Slovenija

jedilno nerafinirano

GIZ Golica

Znak gospodarsko interesnega združenja pridelovalcev bučnega olja, GIZ Golica, je bil ustanovljen z namenom zaščititi štajersko prekmursko bučno olje in njegovo tradicionalno pridelavo, hkrati pa tudi povezati kmetijske pridelovalce s predelovalnimi podjetji in s tem doseči izboljšanje ekonomskega položaja obojih. Skupaj s pomočjo certifikacijskega organa v združenju skrbijo za ohranjanje kakovosti bučnega olja, pa tudi preprečujejo morebitne potvorbe ter zavajanje kupcev.

Zaščitena geografska označba

Evropski znak za zaščiteno geografsko označbo (ZGO) – označuje kmetijske pridelke
in živila iz geografskega območja, katerega ime nosi. Kmetijski pridelki in živila, ki so označeni z geografsko označbo morajo biti pridelani ali predelani na definiranem geografskem območju. Živilo mora imeti posebno kakovost, sloves in druge značilnosti, ki izvirajo iz določenega geografskega območja.

GEA Special Štajersko prekmursko bučno olje Slovenija

jedilno nerafinirano

Sestavine

100 % jedilno nerafinirano bučno olje

Značilnosti
  • proizvedeno s tradicionalnim postopkom iz praženih  in stisnjenih semen buč Cucurbita pepo, pridelanih na območju Prekmurja
  • vsaka kapljica nosi sledljivost od njive do steklenice ter odraža pristnost, bogato lokalno tradicijo in vrhunsko kakovost
  • prepoznavna aromatična nota in bogat oreškast okus olja povzdigneta vsako jed v pravo kulinarično doživetje, ki ga cenijo gurmani doma in po svetu
  • vsebuje življenjsko pomembne maščobne kisline
  • visoka oksidacijska in termična stabilnost
  • naravni vir vitamina E, ki ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom

Z izbiro tega olja ne podarite le gurmanske izkušnje, temveč tudi zgodbo o slovenski zemlji, predanih kmetih ter trajnostnem razvoju podeželja.

Uživanje olja ne more nadomestiti raznolike in uravnotežene prehrane ter zdravega načina življenja.

Hranilne vrednosti
Povprečna hranilna vrednost na 100 g
Energijska vrednost 3700 kJ/ 900 kcal
Maščobe 100 g
od tega:
- nasičene maščobe 18 g
- enkrat nenasičene maščobe 35 g
- večkrat nenasičene maščobe 47 g
Ogljikovi hidrati 0 g
- od tega sladkorji 0 g
Beljakovine 0 g
Sol 0 g
Vitamin E 50 mg – 417 % PDV 1)
1)Priporočeni dnevni vnos
Uporaba in hramba

Z značilnim aromatičnim vonjem in okusom je bučno olje nepogrešljivo v kulinariki. Priporočamo ga za pripravo prelivov (solatni, testeninski), omak, namazov, sladic in kot dodatek juham. Pravi gurmanski užitek pa je vanilijev sladoled prelit z bučnim oljem.

Olje hranite v zaprti steklenici, v temnem in hladnem prostoru.

Poreklo

Slovenija

Označbe, nagrade, priznanja
GIZ Golica

Znak gospodarsko interesnega združenja pridelovalcev bučnega olja, GIZ Golica, je bil ustanovljen z namenom zaščititi štajersko prekmursko bučno olje in njegovo tradicionalno pridelavo, hkrati pa tudi povezati kmetijske pridelovalce s predelovalnimi podjetji in s tem doseči izboljšanje ekonomskega položaja obojih. Skupaj s pomočjo certifikacijskega organa v združenju skrbijo za ohranjanje kakovosti bučnega olja, pa tudi preprečujejo morebitne potvorbe ter zavajanje kupcev.

Zaščitena geografska označba

Evropski znak za zaščiteno geografsko označbo (ZGO) – označuje kmetijske pridelke
in živila iz geografskega območja, katerega ime nosi. Kmetijski pridelki in živila, ki so označeni z geografsko označbo morajo biti pridelani ali predelani na definiranem geografskem območju. Živilo mora imeti posebno kakovost, sloves in druge značilnosti, ki izvirajo iz določenega geografskega območja.

Pakiranje

250 ml in 100 ml

Podobni izdelki

ZANIMIVOSTI

ALI STE VEDELI?

  • Bučna semena

    Kakovost bučnega olja je najbolj odvisna od kakovosti bučnih semen. Čim bolj kakovostna so bučna semena, tem bolj žlahtno kapljico bučnega olja lahko pridobimo. Tega se v Tovarni olja GEA zelo zavedamo.

  • Bogata tradicija

    Štajerska in Prekmurje, ki sta pokrajini na severovzhodu Slovenije, se ponašata z dolgoletno tradicijo predelave bučnih semen v bučno olje. Zgodovinski zapisi o stiskanju bučnih semen in najstarejša stiskalnica, ki je bila zgrajena na Štajerskem davnega leta 1750, pričajo, da se je tradicija pridobivanja bučnega olja začela že v 18. stoletju. V 19. stoletju pa se je pridobivanje olja iz bučnih semen močno razširilo po Štajerskem in v Prekmurju. Tovarna olja GEA, ki se nahaja v osrčju Štajerske, proizvaja bučno olje že od leta 1904.

  • Bučno olje na pohodu

    Bučno olje je bilo med poznavalci od nekdaj priljubljeno, za mnoge pa je še vedno neodkrita zakladnica zdravja in dobrega okusa. Zadnja leta se kot kulinarična posebnost vse bolj uveljavlja v Evropi in drugod po svetu. Žlahtne kapljice bučnega olja lahko oplemenitijo značaj priljubljenih jedi.

  • Prejeta odličja za Štajersko-prekmursko bučno olje

    Na  1. Mednarodni razstavi bučnega olja ALPE – ADRIA, ki je bilo dne 26. 5. 2018 v Varaždinu,je GEA Štajersko prekmursko bučno olje prejelo srebrno medaljo.

    Leta 2010 je Štajersko-prekmursko bučno olje GEA v okviru 77. mednarodnega kmetijskega sejma v Novem Sadu prejelo zlato medaljo v kategoriji bučnih olj.

    Štajersko-prekmursko bučno olje GEA je bilo eden izmed zmagovalcev za najbolj izvirne proizvode na Mednarodnem sejmu hrane in pijače IFE 2007 v Londonu.

  • Hladno stiskano bučno olje

    Hladno stiskano bučno olje vsebuje v 100 g olja od 50 do 70 mg naravnega vitamina E (odvisno od sorte in letine).

  • Štajersko-prekmursko bučno olje

    Štajersko-prekmursko bučno olje sodi med slovenske in EU zaščitene kmetijske pridelke in živila.

  • Proizvodnja bučnega olja

    Za proizvodnjo 1 litra bučnega olja potrebujemo 33 srednje velikih buč oz. cca 2,6-2,8 kg očiščenih bučnih semen.

  • Svetovna pridelava oljnih buč

    Svetovna pridelava oljnih buč se ocenjuje na skupno 600 tisoč hektarjev s skupnim pridelkom 200 tisoč ton suhih bučnih semen.

    Svetovna poraba bučnih semen je sledeča:
    80% (160.000 t) se porabi v pekarski industriji,
    10% (20.000 t) se predela v olje in
    10% (20.000 t) je namenjenih ostali uporabi.

˂
˃