GEA Special Štajersko prekmursko bučno olje Slovenija
jedilno nerafinirano


Znak gospodarsko interesnega združenja pridelovalcev bučnega olja, GIZ Golica, je bil ustanovljen z namenom zaščititi štajersko prekmursko bučno olje in njegovo tradicionalno pridelavo, hkrati pa tudi povezati kmetijske pridelovalce s predelovalnimi podjetji in s tem doseči izboljšanje ekonomskega položaja obojih. Skupaj s pomočjo certifikacijskega organa v združenju skrbijo za ohranjanje kakovosti bučnega olja, pa tudi preprečujejo morebitne potvorbe ter zavajanje kupcev.

Evropski znak za zaščiteno geografsko označbo (ZGO) – označuje kmetijske pridelke
in živila iz geografskega območja, katerega ime nosi. Kmetijski pridelki in živila, ki so označeni z geografsko označbo morajo biti pridelani ali predelani na definiranem geografskem območju. Živilo mora imeti posebno kakovost, sloves in druge značilnosti, ki izvirajo iz določenega geografskega območja.
GEA Special Štajersko prekmursko bučno olje Slovenija
jedilno nerafinirano
Sestavine
100 % jedilno nerafinirano bučno olje
Značilnosti
- proizvedeno s tradicionalnim postopkom iz praženih in stisnjenih semen buč Cucurbita pepo, pridelanih na območju Prekmurja
- vsaka kapljica nosi sledljivost od njive do steklenice ter odraža pristnost, bogato lokalno tradicijo in vrhunsko kakovost
- prepoznavna aromatična nota in bogat oreškast okus olja povzdigneta vsako jed v pravo kulinarično doživetje, ki ga cenijo gurmani doma in po svetu
- vsebuje življenjsko pomembne maščobne kisline
- visoka oksidacijska in termična stabilnost
- naravni vir vitamina E, ki ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom
Z izbiro tega olja ne podarite le gurmanske izkušnje, temveč tudi zgodbo o slovenski zemlji, predanih kmetih ter trajnostnem razvoju podeželja.
Uživanje olja ne more nadomestiti raznolike in uravnotežene prehrane ter zdravega načina življenja.
Hranilne vrednosti
Povprečna hranilna vrednost | na 100 g |
---|---|
Energijska vrednost | 3700 kJ/ 900 kcal |
Maščobe | 100 g |
od tega: | |
- nasičene maščobe | 18 g |
- enkrat nenasičene maščobe | 35 g |
- večkrat nenasičene maščobe | 47 g |
Ogljikovi hidrati | 0 g |
- od tega sladkorji | 0 g |
Beljakovine | 0 g |
Sol | 0 g |
Vitamin E | 50 mg – 417 % PDV 1) |
Uporaba in hramba
Z značilnim aromatičnim vonjem in okusom je bučno olje nepogrešljivo v kulinariki. Priporočamo ga za pripravo prelivov (solatni, testeninski), omak, namazov, sladic in kot dodatek juham. Pravi gurmanski užitek pa je vanilijev sladoled prelit z bučnim oljem.
Olje hranite v zaprti steklenici, v temnem in hladnem prostoru.
Poreklo
Slovenija
Označbe, nagrade, priznanja

Znak gospodarsko interesnega združenja pridelovalcev bučnega olja, GIZ Golica, je bil ustanovljen z namenom zaščititi štajersko prekmursko bučno olje in njegovo tradicionalno pridelavo, hkrati pa tudi povezati kmetijske pridelovalce s predelovalnimi podjetji in s tem doseči izboljšanje ekonomskega položaja obojih. Skupaj s pomočjo certifikacijskega organa v združenju skrbijo za ohranjanje kakovosti bučnega olja, pa tudi preprečujejo morebitne potvorbe ter zavajanje kupcev.

Evropski znak za zaščiteno geografsko označbo (ZGO) – označuje kmetijske pridelke
in živila iz geografskega območja, katerega ime nosi. Kmetijski pridelki in živila, ki so označeni z geografsko označbo morajo biti pridelani ali predelani na definiranem geografskem območju. Živilo mora imeti posebno kakovost, sloves in druge značilnosti, ki izvirajo iz določenega geografskega območja.
Pakiranje
250 ml in 100 ml