GEA BIO Štajersko prekmursko bučno olje Slovenija
jedilno nerafinirano
Kmetijstvo EU
EKO certifikat je uradni dokument, ki ga izda certifikacijski organ, s katerim potrjuje skladnost pridelave, predelave, pakiranja, skladiščenja in transporta ekoloških pridelkov, živil in krmil, z veljavnimi predpisi za ekološko kmetijstvo.
Delovni postopki EKO proizvodov se izvajajo ločeno in nadzorovano, da se prepreči morebitna kontaminacija z neekološkimi živili. Vodijo se ustrezne evidence, s katerimi dokazujemo usklajenost med nabavljenimi in uporabljenimi EKO surovinami in končnimi proizvodi. EKO certifikat dokazuje, da so olja proizvedena iz najkakovostnejših, ekološko pridelanih plodov in semen, kar potrjujejo tudi ustrezni certifikati naših dobaviteljev.
Znak gospodarsko interesnega združenja pridelovalcev bučnega olja, GIZ Golica, je bil ustanovljen z namenom zaščititi štajersko prekmursko bučno olje in njegovo tradicionalno pridelavo, hkrati pa tudi povezati kmetijske pridelovalce s predelovalnimi podjetji in s tem doseči izboljšanje ekonomskega položaja obojih. Skupaj s pomočjo certifikacijskega organa v združenju skrbijo za ohranjanje kakovosti bučnega olja, pa tudi preprečujejo morebitne potvorbe ter zavajanje kupcev.
Evropski znak za zaščiteno geografsko označbo (ZGO) – označuje kmetijske pridelke
in živila iz geografskega območja, katerega ime nosi. Kmetijski pridelki in živila, ki so označeni z geografsko označbo morajo biti pridelani ali predelani na definiranem geografskem območju. Živilo mora imeti posebno kakovost, sloves in druge značilnosti, ki izvirajo iz določenega geografskega območja.
GEA BIO Štajersko prekmursko bučno olje Slovenija
jedilno nerafinirano
Pakiranje
Izberite ustrezno pakiranje in dodajte izdelek v košarico.
Sestavine
100 % jedilno nerafinirano bučno olje, iz ekološke pridelave
Značilnosti
- proizvedeno s tradicionalnim postopkom iz praženih bučnih semen najboljše kakovosti iz ekološke pridelave
- izredno aromatično živilo z visoko biološko in prehransko vrednostjo
- specifičen in intenziven okus po praženih bučnih semenih
- značilno temno zelenordeča barva
- vsebuje življenjsko pomembne maščobne kisline
- visoka oksidacijska in termična stabilnost
- naravni vir vitamina E, ki ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom
Uživanje olja ne more nadomestiti raznolike in uravnotežene prehrane ter zdravega načina življenja.
Hranilne vrednosti
Povprečna hranilna vrednost | na 100 ml |
---|---|
Energijska vrednost | 3404 kJ/ 828 kcal |
Maščobe | 92 g |
od tega: | |
- nasičene maščobe | 17 g |
- enkrat nenasičene maščobe | 29 g |
- večkrat nenasičene maščobe | 46 g |
Ogljikovi hidrati | 0 g |
- od tega sladkorji | 0 g |
Beljakovine | 0 g |
Sol | 0 g |
Vitamin E | 46 mg – 383 % PDV 1) |
Uporaba in hramba
Z značilnim aromatičnim vonjem in okusom je bučno olje nepogrešljivo v kulinariki. Primerno je za pripravo vseh vrst solat, hladnih jedi, omak, juh, namazov, marinad, prelivov, sladic in za pripravo toplih jedi. Pravi gurmanski užitek pa je vanilijev sladoled prelit z bučnim oljem.
Olje hranite v zaprti stekelnici, v temnem in hladnem prostoru.
Poreklo
Slovenija
Označbe, nagrade, priznanja
Kmetijstvo EU
EKO certifikat je uradni dokument, ki ga izda certifikacijski organ, s katerim potrjuje skladnost pridelave, predelave, pakiranja, skladiščenja in transporta ekoloških pridelkov, živil in krmil, z veljavnimi predpisi za ekološko kmetijstvo.
Delovni postopki EKO proizvodov se izvajajo ločeno in nadzorovano, da se prepreči morebitna kontaminacija z neekološkimi živili. Vodijo se ustrezne evidence, s katerimi dokazujemo usklajenost med nabavljenimi in uporabljenimi EKO surovinami in končnimi proizvodi. EKO certifikat dokazuje, da so olja proizvedena iz najkakovostnejših, ekološko pridelanih plodov in semen, kar potrjujejo tudi ustrezni certifikati naših dobaviteljev.
Znak gospodarsko interesnega združenja pridelovalcev bučnega olja, GIZ Golica, je bil ustanovljen z namenom zaščititi štajersko prekmursko bučno olje in njegovo tradicionalno pridelavo, hkrati pa tudi povezati kmetijske pridelovalce s predelovalnimi podjetji in s tem doseči izboljšanje ekonomskega položaja obojih. Skupaj s pomočjo certifikacijskega organa v združenju skrbijo za ohranjanje kakovosti bučnega olja, pa tudi preprečujejo morebitne potvorbe ter zavajanje kupcev.
Evropski znak za zaščiteno geografsko označbo (ZGO) – označuje kmetijske pridelke
in živila iz geografskega območja, katerega ime nosi. Kmetijski pridelki in živila, ki so označeni z geografsko označbo morajo biti pridelani ali predelani na definiranem geografskem območju. Živilo mora imeti posebno kakovost, sloves in druge značilnosti, ki izvirajo iz določenega geografskega območja.