Aktualni recepti

Sladice

0:30
4

Bučna rulada z mletimi bučnimi semeni

  • 6 jajc
  • 6 žlic sladkorja
  • 1 vanilin sladkor
  • 1 limonin sladkor
  • kisla smetana

Priprava:

Ločite rumenjake od beljakov. V rumenjake vmešajte sladkor, vanilin sladkor in limonin sladkor.  GEA BIO bučna semena zmeljite v električnem mešalniku in jih dodate k masi ter dobro premešate. Na koncu  dodate še sneg iz stepenih beljakov.
Vse skupaj vlijte v pekač na pekovski papir, pecite 10 minut na 180 °C.
Ko je biskvit pečen, ga premažete s kislo smetano, zvijte v rulado in postavite za nekaj časa v hladilnik.

Dober tek!

Priloge

0:30
2

Pečena buča z omako iz grškega jogurta

Sestavine za bučo:
1 buča maslenka (lahko tudi druga)
1 žlička timijana
GEA ekstra sončnično olje 
GEA BIO semena (sončnična, bučna)
​kostanjev pire po želji
sol

Sestavine za omako:
cca 400 g grškega jogurta
GEA BIO ekstra deviško oljčno olje 
2 stroka česna
sok 1/2 limone
1 žlička medu
1/2 žličke soli poper


Priprava:

Bučo olupimo, narežemo na kocke, začinimo in spečemo. Pečemo jo približno 20 minut pri 200 stopinjah Celzija. Večje bodo kocke, dlje časa se bo buča pekla.

Za omako stremo česen in ga s preostalimi sestavinami dobro premešamo. Omako ohladimo.

Pečeno bučo razporedimo po hladni omaki. Postrežemo s semeni ali potresemo s kostanjevim pirejem.

Dober tek!

Recept je nastal v sodelovanju z 220stopinjpoševno.

Glavne jedi

0:00
2

Piščančja rulada, polnjena z bazilikinim pestom in sirom, ovita v panceto

500 g piščančjih prsi

80 g bazilikinega pesta

80 g sira

100 g pancete (rezine)


Priprava:

Piščančje prsi narežemo na zrezke in jih potolčemo s kuhinjskim kladivom ter jih vodoravno zložimo enega ob drugega – predlagamo, da zrezke zložite na folijo za živila, ker to olajša končno zavijanje v rulado. 

Po mesu enakomerno premažemo bazilikino pesto in čez potresemo nariban sir. Meso po daljši stranici zvijemo v rulado. 

Piščančjo rulado tesno ovijemo z rezinami pancete in jo na GEA Ekstra sončničnem olju iz vseh strani na hitro popečemo. Popečeno rulado premaknemo v pekač in pokrito pečemo na 190°C približno 30 minut – zadnjih 10 minut rulado odkrijemo, da se zunaj lepo zapeče. 

Dober tek!

Recept je nastal v sodelovanju z @leina_kuhinja

Rižote

1:00
2

Gobova rižota

  • 250 g mešanih zamrznjenih gob
  • 1 manjša čebula
  • 70 ml belega vina
  • 350 ml goveje juhe/goveje jušne osnove
  • 2 stroka česna
  • 200 g riža
  • 20 g masla
  • sol po okusu

Priprava:

Čebulo na drobno nasekljamo in jo popražimo na GEA BIO ekstra deviškem oljčnem olju. Ko čebula postekleni, ji dodamo na drobno nasekljan česen in vse skupaj pražimo približno 2 minuti.
Primešamo gobe in še vse skupaj pražimo 5 minut. 

Nato dodamo riž in zalijemo z belim vinom ter govejo juho oziroma govejo jušno osnovo. 

Rižoto kuhamo dobrih 15 minut, oziroma tako dolgo, kot piše na embalaži riža. 

Na koncu primešamo še košček masla in solim po okusu.

Maslo poskrbi za res kremasto strukturo in odličen okus rižote. 

Dober tek!

Recept je z nami delila @leina_kuhinja

Legenda:
čas priprave
za število oseb
manj zahtevna priprava
srednje zahtevna priprava
zelo zahtevna priprava

Recept meseca: Bučna juha

Poglej recept

Solate

0:15
1

Zelena solata z redkvico in bučnim oljem

  • 300 g zelene solate
  • 4 redkvice
  • sol
  • jabolčni kis

Priprava:

Zeleno solato in redkvico operite, ju narežite na koščke in dajte v solatno skledo. Nato posolite, prelijte z jabolčnim kisom in GEA Štajersko prekmurskim  bučnim oljem ter dobro premešajte. Solato postrežite s pirino štručko.

Dober tek.

Rižote

1:00
2

Gobova rižota

  • 250 g mešanih zamrznjenih gob
  • 1 manjša čebula
  • 70 ml belega vina
  • 350 ml goveje juhe/goveje jušne osnove
  • 2 stroka česna
  • 200 g riža
  • 20 g masla
  • sol po okusu

Priprava:

Čebulo na drobno nasekljamo in jo popražimo na GEA BIO ekstra deviškem oljčnem olju. Ko čebula postekleni, ji dodamo na drobno nasekljan česen in vse skupaj pražimo približno 2 minuti.
Primešamo gobe in še vse skupaj pražimo 5 minut. 

Nato dodamo riž in zalijemo z belim vinom ter govejo juho oziroma govejo jušno osnovo. 

Rižoto kuhamo dobrih 15 minut, oziroma tako dolgo, kot piše na embalaži riža. 

Na koncu primešamo še košček masla in solim po okusu.

Maslo poskrbi za res kremasto strukturo in odličen okus rižote. 

Dober tek!

Recept je z nami delila @leina_kuhinja

Predjedi

0:00
1

Rženi krekerji s semeni

  • 150 g ržene moke
  • 150 g pirine polnozrnate moke
  • 1 žlička soli
  • ščepec popra
  • 150 ml vode
  • groba morska sol

Priprava:

V posodo stresemo rženo in pirino polnozrnato moko. Dodamo sol in poper ter premešamo s kuhalnico. Nato dodamo vodo in GEA BIO ekstra deviško oljčno olje ter mešamo dokler moka ne posrka tekočine. Z roko na hitro pregnetemo testo, da dobimo lepljivo kepo. Pokrijemo s krpo in pustimo stati 20 minut.

Pečico segrejemo na 220°C.

Testo razdelimo na dva dela, da ga lažje razvaljamo. Eno polovico shranimo nazaj v pokrito posodo, da se ne izsuši, drugo položimo med dva peki papirja. Razvaljamo v tanek pravokotnik, primeren za pekač. Zelo pomembno je, da testo razvaljamo čim tanjše. V kolikor bo predebelo, krekerji ne bodo hrustljavi.

Razvaljano testo premažemo z vodo in posujemo z GEA BIO bučnimi semeni in GEA BIO sončničnimi semeni ter rahlo solimo. Z valjarjem gremo nežno čez semena, da jih nekoliko potisnemo v testo. Z nožem testo narežemo na kvadrate, trikotnike, rombe, pentagrame in ostale poljubne geometrijske oblike.

Peki papir preložimo na pekač in krekerje pečemo med 10-12 minut. Vzamemo iz pečice in pogledamo ali so vsi hrustljavi.

Pečene preložimo na rešetko in počakamo, da se ohladijo. Nato ponovimo vse skupaj še z drugim delom testa.

Krekerje postrežemo z vašim najljubšim namazom. Mi vam priporočamo hiter tunin namaz.

Recept je z nami delila Klavdija Kokalj @sladkepetke 

Dober tek!

 

Glavne jedi

1:00
2

Hokaido njoki v omaki s slanino in mlado špinačo

  • 250 g pireja hokaido buče
  •  300 g bele pšenične moke
  • 1 jajce
  • 1 čž soli

Sestavine za omako:


Priprava:

PRIPRAVA NJOKOV

Hokaido bučo olupimo, jo narežemo na koščke in jo skuhamo do mehkega. Kuhani buči odlijemo vodo in še vročo dobro pretlačimo ter pustimo, da se bučni pire ohladi.

Moki dodamo ohlajen bučni pire, GEA Štajersko prekmursko bučno olje, jajce in sol, in vse skupaj dobro pregnetemo, da dobimo lepo testo. 

Iz testa oblikujemo njoke poljubne velikosti. 

V večji posodi zavremo slano vodo in njoke zložimo v posodo. Njoki so kuhani, ko priplavajo na površje.

PRIPRAVA OMAKE

Slanino popečemo na GEA ekstra deviškem oljčnem olju in ji dodamo na rezine narezan česen ter popražimo samo toliko, da česen zadiši. Nato dodamo sladko smetano, paradižnikov koncentrat ter solimo in popramo po okusu. Omako na hitro pokuhamo in ji primešamo kuhane njoke. Dobro premešamo in dodamo nariban parmezan, mlado špinačo in eno zajemalko vode, v kateri so se kuhali njoki. Vse skupaj kuhamo še kakšno minutko in jed je pripravjena.

Po jedi še potrosimo GEA BIO bučna semena.

Dober tek!

Recept je z nami delila @leina_kuhinja

Legenda:
čas priprave
za število oseb
manj zahtevna priprava
srednje zahtevna priprava
zelo zahtevna priprava