Ameriški krofi

1:30
6

Sestavine:

  • 800 g moke
  • 100 g masla
  • 150 ml mleka + 100 ml (za kvasec)
  • 1 kocka kvasa
  • 3 jajca (cela)
  • 80 g sladkorja + 1 jž (za kvasec)
  • 2 vanilina sladkorja
  • ščepec soli
  • kristalni sladkor za posip

Priprava:

Najprej pripravimo kvasec – v 100 ml toplega mleka nadrobimo kvas in dodamo žlico sladkorja. Vse skupaj dobro premešam in pustim počivati približno 10 minut, da se aktivira.

Jajca, sladkor, vanilin sladkor in sol  penasto stepemo. Dodamo maslo, 150 ml toplega mleka, pripravljen kvasec in presajeno moko.

 

Testo z električnim mešalnikom gnetem približno 10 minut. Po 10 minutah pregneteno testo oblikujem v hlebček, ki ga prestavim v večjo pomokano posodo in ga pustim vzhajati eno uro.

Po eni uri testo na pomokani površini razvaljamo  na debelino približno 1,5 cm.

 

Nato se lotimo oblikovanja krofkov. Jaz za oblikovanje krofkov uporabljam poseben modelček za donouts-e, če tega nimate, pa si lahko pomagate tako, da najprej s kozarcem izrežete večje kroge, v teh večjih krogih pa na sredini s pomočjo kakšnega zamaška izrežete manjše kroge.

 

Iz izrezanih manjših krogcev, ki predstavljajo ostanek in iz ostanka testa lahko naredimo mini krofke – tako res porabimo celotno testo.

Oblikovane donutse in mini krofke pokrijemo in jih pustim vzhajati še približno 30 minut. 

Medtem segrejemo Zvezda olje za cvrtje. Idealna temperatura olja za cvrtje krofov je 160 – 170⁰ C.  Donutsi bodo pri tej temperaturi olja odlično ocvrti in lepe zlate barve.

 

Ocvrte donutse odlagamo na papirnate brisačke, da popivnajo odvečno olje.

Na koncu jih še povaljamo v kristalnem sladkorju (lahko jih tudi oblijete s čokolado).

 

Dober tek!

Recept je z nami delila @leinakuhinja