Dušeno rdeče zelje z jabolki
Sestavine:
- 2 žlici GEA ekstra sončničnega olja
- 1 glavo rdečega zelja
- 1 dl rdečega vina
- 1 čebulo
- 1 strok česna
- 1 jabolko
- kumina, poper, sol
- 1 žlička sladkorja
- 1 dl goveje jušne osnove
Priprava:
Zelju odstranimo zunanje liste in trdo sredico ter ga narežemo na tanjše rezine. Čebulo in česen sesekljamo na drobne koščke. V ponvi segrejemo GEA ekstra sončničnem olju in mu dodamo žličko sladkorja ter mešamo, da karamelizira. Nato dodamo sesekljano čebulo in jo popražimo do zlato rumene barve. Dodamo narezano rdeče zelje in česen ter počasi dušimo do mehkega.
Ko je zelje že skoraj dušeno, dodamo olupljeno in naribano jabolko. Vse skupaj dobro premešamo in prilijemo še vino in jušno osnovo. Po okusu začinimo s poprom in soljo ter dodamo kumino.
Ponev pokrijemo in dušimo 20 do 25 min. Po potrebi prilijemo še malo vode ali jušne osnove.
Dušeno zelje je odlična priloga k pečenemu mesu ali na različne načine pripravljenemu krompirju.
Dober tek!