Hokaido žemljice
Sestavine:
- 600 g moke (gladke)
- 300 g pireja hokaido buče
- 100 ml mleka
- 1 zavitek suhega kvasa
- 1 jž sladkorja
- 1 čž soli
Ostale sestavine:
- 1 jajce (za premaz)
- GEA BIO mešanica semen (za posip)
Priprava:
Hokaido bučo olupimo, narežemo na koščke in jo skuhamo do mehkega. Kuhani buči odlijemo vodo in še vročo dobro pretlačimo ter pustimo, da se bučni pire ohladi.
Moki dodamo zavitek suhega kvasa, jedilno žlico sladkorja in čajno žličko soli ter vse skupaj dobro premešamo. Na sredini naredimo jamico, v katero dodamo toplo mleko, ohlajen bučni pire in GEA Štajersko prekmursko bučno olje.
Testo z električnim mešalnikom gnetemo približno 10 minut. Pregneteno testo oblikujemo v hlebček in ga prestavimo v pomokano posodo ter ga pokritega na toplem vzhajamo eno uro.
Po eni uri vzhajanja je testo pripravljeno, da ga spremenimo v žemljice. Iz navedenih sestavin dobimo 12 žemljic (1 žemljica = pribl. 100 g testa).
Testo oblikujemo v kroglice in pokrite na toplem pustimo še vzhajati 20 minut. Nato po sredini vsake kroglice s topim delom noža pritisnemo, da jo prepolovimo in dobimo žemljico (pazimo, da žemljice ne prerežemo). Žemljice premažemo z razžvrkljanim jajcem in po vrhu potresemo GEA BIO mešana semena.
Žemljice pečemo 20 minut na 180 °C.
Dober tek!
Recept je z nami delila @leina_kuhinja