Kvašeni flancati

1:30
4

Sestavine:

  • 1 kg moke
  • 5 jajc
  • 400 ml mleka
  • 120 g masla
  • 70 g sladkorja + 1 jedilna žlica
  • 30 ml ruma
  • 1 kocka kvasa
  • 1 vanilin sladkor
  • limonina lupinica ene limone
  • ščepec soli
  • sladkor v prahu za posip

Priprava:

Najprej pripravim kvasec. V višjo posodico nadrobimo kvas in mu dodamo 100 ml toplega mleka, ščepec soli in jedilno žlico sladkorja. Vse skupaj premešamo, pokrijemo in pustimo vzhajati.

Medtem ko se kvas aktivira, presejemo moko, na sredini naredimo jamico in dodamo jajca, toplo mleko, zmehčano maslo, sladkor, vanilin sladkor, limonino lupinico, rum in pripravljen kvasec.

Vse skupaj dobro pregnetem – če imaš možnost, naj testo namesto tebe pregnete kuhinjski robot – tako bo testo res mehko, voljno in ti ne boš imel/a preveč dela. V primeru, da kuhinjskega robota nimaš pač testo pregneteš ročno – tudi tako bo testo super, le ti se boš malo ˝namatral/a˝.

Ko dobimo lepo enotno testo, oblikujem hlebček, ga malo pomokamo in ga na toplem pustim vzhajati eno uro.

Po eni uri vzhajano testo razvaljam na približno 3 mm debelo in ga narežemo na trakove ter  nato na kvadratke. Po sredini vsakega kvadratka zarežem dve črti.

Flancate razporedim na bombažen prt, jih pokrijem in pustim počivati (vzhajati) pol ure.

Olje za cvrtje  CEKIN Frivita segrevamo počasi do 160-170 °C.  Flancate polagam v segreto olje  obrnjene z zgornjim delom navzdol. Flancati med peko pridno naraščajo, zato smo previdna, da jih ne cvrem preveč hkrati.

Na eni strani jih cvremo približno dve minuti, jih obrnem in še na drugi strani  2 minuti oziroma tako dolgo, da postanejo zlato rjavi.

Ocvrte flancate polagam na papirnate brisačke, da popivnajo odvečno olje.

Ohlajene posujem s sladkorjem v prahu.

Dober tek!

Recept je pripravila @leinakuhinja