Krofi z vaniljevo kremo
Sestavine:
- 500 g namenske moke za krofe (lahko tudi 1/2 ostre in 1/2 gladke moke)
- 250 ml toplega mleka
- 1 paket suhega kvasa (7 g)
- 50 g sladkorja + 1 žlica sladkorja
- 1 vanilin sladkor
- 1 žlička pecilnega praška
- 3 rumenjake
- 2 žlici ruma
- 50 g masla sobne temperature
Sestavine za vanilijevo kremo:
- 2 jajci
- 5 žlic sladkorja + 2 vaniljeva sladkorja
- 3 žlice moke
- 1 žlička vaniljeve paste
- pol litra mleka
Priprava:
Mleko segrejemo in mu dodamo žlico sladkorja ter paket suhega kvasa. Premešamo in počakamo 5 minut, da se kvas aktivira. Rumenjake in sladkor (navadni + vanilin) spenimo. V maso dodamo še rum. V posodo električnega mešalnika dodamo moko in žličko pecilnega praška ter premešamo.
Vanjo vlijemo spenjena jajca in mešanico kvasa ter mleka. Začnemo z mešanjem na nizki hitrosti, toliko da se sestavine povežejo v enotno zmes. Nato v posodo postopoma dodajamo na koščke narezano maslo sobne temperature. Ko v posodo dodamo zadnji košček masla, povečamo hitrost in gnetemo 10-12 minut. Testo je pripravljeno, ko je sijoče, mehko in gladko. Stresemo ga na rahlo pomokano površino in iz njega oblikujemo kroglice težke med 60-70 g. Kroglice polagamo na pomokan prt. Ko končamo jih pokrijemo, da vzhajajo.
Med tem časom pa lahko naredimo vanilijevo kremo.
Pol litra mleka vlijemo v kozico in na štedilniku segrejemo do rahlega vretja. Jajca, sladkorja (vanilijev in navaden sladkor) ter moko zmešamo v gladko maso. Ko mleko zavre ga odstavimo in vanj vlijemo jajčno maso. Posodo pristavimo nazaj na štedilnik in z metlico vmešamo maso. Ko se masa zgosti je krema pripravljena. Do uporabe jo pokrijemo s plastično folijo, da se ne naredi skorja.
Na štedilnik pristavimo kozico, v katero vlijemo približno liter CEKIN Frivita olja za cvrtje in ga segrejemo na 160-170°C. V segreto olje polagamo krofe, z vzhajano stranjo navzdol in posodo pokrijemo za tri minute. Po treh minutah jih obrnemo in spečemo še na drugi strani. Pečene polagamo na papirnate brisačke.
Krofe napolnimo z vanilijevo kremo in se posladkamo.
Dober tek!
Recept je z nami delila @sladkepetke