Lečini čufti

1:00
2

Sestavine:

 

  • 200 g rjave ali zelene leče
  • 1 jušna kocka
  • 2 lovorova lista
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 50 g riža
  • sol, poper, muškatni orešček
  • 2 žlički nasekljanega svežega drobnjaka
  • 60 g mletih ovsenih kosmičev

 

Sestavine za omako:

  • 1 šalotka
  • 3-4 stroke česna
  • 2×400 g paradižnikove omake
  • sol, poper, origano, čilijevi kosmiči

 


Priprava:

Lečo dobro uro pred pripravo namočimo v mrzlo vodo, nato jo speremo in stresemo v kozico, v katero dodamo jušno kocko, lovorove liste in vodo. Pristavimo na štedilnik in lečo skuhamo. Kuhano odcedimo.

Riž skuhamo al dente.  Čebulo in česen nasekljamo in ju na GEA ekstra deviškem oljčnem olju prepražimo. Počakamo, da se ohladita.

V posodo multipraktika dodamo GEA BIO laneno moko in 3 žlice vode ter pustimo “vzhajati” 2-3 minute. Dodamo kuhano in ohlajeno lečo, praženo čebulo in česen, začimbe in drobnjak (lahko tudi peteršilj). S pulzi zmešano, vendar ne v pire, ostati mora nekaj teksture.

Maso prestavimo v posodo, v katero dodamo riž in ovsene kosmiče. Okusimo in prilagodimo začimbe po potrebi, za dodaten okus bi lahko dodali tudi kvasne kosmiče. Dobro premešamo in maso po želji pred oblikovanjem postavimo v hladilnik za dobrih 20 minut. Iz mase oblikujemo kroglice.

Na štedilnik pristavimo ponev in dodamo GEA ekstra deviško oljčno olje. Lečine kroglice popečemo iz vseh strani do zlato rjave barve.

Priprava omake:
V isto ponev, v kateri smo pekli kroglice na GEA ekstra deviškem oljčnem olju prepražimo nasekljano šalotko. Dodamo česen in na hitro popražimo, da česen zadiši in že je čas, da dodamo pelate. Začinimo s soljo, poprom, origanom in čilijevimi kosmiči. Kuhamo le toliko, da odvečna voda izpari. V omako vrnemo kroglice in postrežemo.

Dober tek!

Recept je z nami delila @sladkepetke