Nadevana pečena gos
Sestavine:
Sestavine:
- 2 kg težka gos
- 3 jabolka
- 3 čebule
- 3 večji korenčki
- 0,6 dl GEA ekstra sončničnega olja
- sol
- 2 vejici peteršilja
- majaron
- 2 lovorova lista
Priprava:
Gos temeljito očistimo, operemo pod tekočo hladno vodo in obrišemo. Majaron in peteršilj drobno sesekljamo ter primešamo sol. Z mešanico natremo notranjo stran gosi. Tako pripravljeno gos pustimo stati 60 minut.
Narezana jabolka potisnemo v gos in jo zašijemo. Pečico ogrejemo na 200 °C . V pekač zlijemo vročo vodo in vanjo položimo gos s prsmi navzdol. Pečemo približno uro in pol do dve uri. Med peko jo večkrat polijemo s tekočino iz pekača.
Pred koncem pečenja dodamo v pekač razpolovljeni čebuli, ostrgane korenčke in lovorove liste ter prelijemo z GEA ekstra sončničnim oljem.
Pekač z gosjo vzamemo iz pečice in jo položimo na topel servirni pladenj. Pečenkin sok precedimo v manjšo posodo, dodamo sol in kuhamo nekaj minut, da se zgosti.
Gosko razrežemo na kose, katere serviramo na krožnike in postrežemo skupaj z izbrano prilogo ter dobljeno omako.