Pustni krofi
Sestavine:
- 1 kg moke
- 6 rumenjakov
- 6 dag sladkorja
- 1 žlica masla
- 4 dl mleka
- 1 kocka svežega kvasa
- ½ dl ruma
- 1 vrečka vanilijevega sladkorja
- 1 žlica limoninega soka
- 1 žlička soli
- sladkor v prahu za posip
Priprava:
Rumenjake, sladkor, vanilijev sladkor in sok limone damo v skledo ter zmešamo z električnim mešalnikom. V večjo skledo damo moko in na sredini naredimo jamico. V jamico nadrobimo kvas, dodamo rum in žlico sladkorja ter pustimo počivati cca. 10 min. Nato dodamo žlico masla in vlijemo malo toplega mleka ter počasi pričnemo mešati z električnim mešalnikom (s spiralnimi metlicami). V skledo vlijemo še rumenjakovo zmes, preostanek mleka in mešamo od 10 do 15 minut, da dobimo mehko testo, ki se ne oprijemlje metlice in posode.
Na pomokano delovno površino stresemo testo in ga razvaljamo na 3 centimetre debeline. S pollitrskim kozarcem ali pa z modelčkom iz testa izrežemo kroge, ki jih zlagamo na pomokan ogret pekač. Krofe vzhajamo cca. 30 minut. Med vzhajanjem jih lahko obrnemo, tako da vzhajajo z obeh strani. Na ogenj pristavimo kozico z oljem. Krofe z lopatko previdno dvignemo in jih z vzhajano stranjo položimo na olje. Pokrijemo s pokrovko. Cvremo dokler ne porjavijo, nato obrnemo na drugo stran in znova počakamo, da porjavijo. Ocvrte krofe položimo na večji pladenj, obložen s papirnatimi brisačami, da se krofi odcedijo. Rahlo ohlajene krofe po želji napolnimo z marmelado in posujemo s sladkorjem v prahu.
Dober tek.