Solata s testeninami in morskimi sadeži
Sestavine:
- 40 dag testenin (polžkov)
- 8 kom školjk – klapavice
- 8 kom svežih očiščenih škampov
- 8 dag narezanih lignjev
- 4 dag feferonov
- 4 dag šalotk
- peteršilj
- listi zelene
- česen
- rdeče vino
- vinski kis
- sok limone
- 1 dag paradižnikove mezge
- ½ dl kisa
- pekoča paprika po okusu
- parmezan za posip
Priprava:
V loncu zavremo vodo, solimo, dodamo malo GEA ekstra deviškega oljčnega olja in testenine. Občasno premešamo. Ko so kuhane al dente oziroma na zob, jih odcedimo, splaknemo s hladno vodo in ohladimo. Stresemo jih v solatno skledo, jim prelijemo malo GEA ekstra deviškega oljčnega olja in dobro premešamo. Očiščene klapavice kuhamo v majhni količini vode štiri minute, da se odprejo. Nato jih vzamemo iz školjčne lupine. V veliki posodi z vodo skuhamo rake, da dobijo rožnato barvo, jih zrežemo na 10–12 mm kose in jih stresemo h klapavicam. Tudi lignje kuhamo v slani vodi dve minuti. Posebej narežemo feferone in šalotke ter jih stresemo v solatno skledo, dodamo peteršilj, zeleno in česen, primešamo testenine, morske sadeže začinimo z limoninim sokom. Solato začinimo s poprom, po okusu dodamo paradižnikovo mezgo ali na kocke narezan paradižnik.
Namig:
Solato lahko na koncu obogatite s parmezanom.
Dober tek.