Šarkelj z bučnim oljem
Sestavine:
- 100 ml GEA Štajersko prekmurskega bučnega olja
- 1 skodelica GEA BIO bučnih semen
- 4 jajca
- 250 g gladke moke
- 150 g sladkorja v prahu
- 100 g kristalnega sladkorja
- 100 ml vode
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- ščepec mletega cimeta
- pol zavitka pecilnega praška
Priprava:
V eni posodi zmešamo rumenjake, sladkor v prahu, vodo, vaniljin sladkor, cimet in GEA Štajersko prekmursko bučno olje. V drugi posodi trdo stepamo jajčne beljake in kristalni sladkor toliko časa, da dobimo čvrst sneg. Nato skozi sito počasi dodajamo moko s pecilnim praškom in premešamo. Dodamo še maso iz prve posode, grobo sesekljana GEA BIO bučna semena ter ponovno dobro premešamo.
Pripravljeno testo damo v dobro namaščen model za šarkelj in pečemo približno 50 -60 min pri 180 °C.
nato ga zvrnemo na pladenj ali rešetko in ga pustimo, da se ohladi. Posipamo ga s sladkorjem v prahu ali ga po želji oblijemo s čokoladno glazuro in posujemo z bučnimi semeni.
Dober tek.