Za srce

Znak varovalnih živil

Znak varovalnih živil označuje živila, ki so po merilih Svetovne zdravstvene organizacije koristna za človekovo zdravje.

Taka živila zdravje ohranjajo in krepijo, zato naj bi jim ljudje pri nakupovanju dajali prednost pred drugimi prehranskimi izdelki.

V Sloveniji znak varovalnega živila podeljuje Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije. Z njim označujejo naslednja živila:

  • mesne in mlečne izdelke, ki vsebujejo malo maščob ali holesterola,
  • živila, ki imajo ugodno sestavo maščobnih kislin,
  • kruh, škrobna, zelenjavna in sadna živila, ki vsebujejo veliko prehranskih vlaknin,
  • živila, ki nimajo dodanega sladkorja, čeprav se jim sladkor običajno dodaja,
  • živila, ki vsebujejo manj dodane soli, kot je običajno, in
  • živila, ki imajo za 30 do 50 % manjšo energijsko vrednost od običajnih.

Rastlinska olja s podeljenim znakom varovalnega živila morajo imeti naslednjo maščobnokislinsko sestavo:
< 33 % nasičenih maščobnih kislin
< 33 % polinenasičenih maščobnih kislin
> 34 % mononenesičenih maščobnih kislin
< 1 % trans maščobnih kislin.

Tovarna olja Gea se lahko pohvali kar s šestnajstimi izdelki, ki ustrezajo visokim kriterijem Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije in Svetovne zdravstvene organizacije.

Znak varovalnih živil nosijo: