O oljih

Maščobe se pogosto prve znajdejo na seznamu nezdrave hrane. Ampak tudi pri maščobah je podobno kot pri drugih stvareh v življenju. Škodujejo nam, če z njimi pretiravamo. V zmernih količinah in pravilno izbrane so maščobe lahko telesu koristne in prijazne, okusu jedi pa v veselje. Zato je najbolje, da jih dobro spoznamo.

Maščobe imajo v človekovi prehrani hranilno, energijsko, gastronomsko-kulinarično in dietoprofilaktično vrednost, pri čemer je prehrambna in preventivna vrednost za človekovo zdravje dosežena le, če maščobe ne zavzemajo več kot 30 % energijske vrednosti obroka, pri čemer naj bi bil po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) delež nasičenih maščobnih kislin čim manjši (0–10 %), polinenasičenih (esencialnih) v ustreznem deležu (3–7 %), preostali delež pa naj zavzemajo mononenasičene maščobne kisline. Torej ne samo količina, ampak zlasti kakovost maščob (sestava maščobnih kislin, vsebnost vitaminov, sterolov) ima pomembno zdravstveno in prehransko vrednost. Ta se razlikuje v različni prehrani populacije.