Krofi z vanilijevo kremo in jagodami (berlinski krofi)
Sestavine:
- 500 g moke za krofe
- 1 zavitek suhega kvasa
- 3 žlice sladkorja
- 50 ml Zvezda sončničnega olja
- 280 ml mlačnega mleka
- 1/3 žličke soli
- sok polovice limone
- vanilijev sladkor
- 4 rumenjake
Vanilijeva krema
- 500 ml mleka
- 4 rumenjake
- 100g sladkorja
- 1 vanilijev sladkor
- 50 g jedilnega škroba
- 30 g masla
- vanilijev strok
- 500 g svežih jagod
- 300 ml smetane za stepanje
- mleti sladkor
Priprava:
V posodo damo moko, kvas, sladkor ter premešamo. Nato dodamo sol, sok limone, Zvezda sončnično olje, vanilijev sladkor, mleko ter rumenjake. Testo gnetemo z mešalnikom 10 min.
Pustimo ga 5 min počivati. Oblikujemo 12 kroglic po 70 g. Položimo jih na pomokano površino in jih pokrijemo s krpo ter pustimo vzhajati 1h.
V ponev nalijemo CEKIN Frivita olje za cvrtje in ga segrejemo. če je olje prirpavljeno za cvrtje preverimo tako, da v olje namočimo zobotrebec in v kolikor se okrog njega začnejo delati mehurčki, je primerna temepratura olja za cvrtje.
V olje polagamo krofe z vzhajano stranjo ter kozico pokrijemo in cvremo 3-4 min. Nato jih obrnemo in še cvremo pri odkriti ponvi še 3-4 min.
Ocvrte krofe položimo na pladenj pokrit s papirnatimi brisačkami, da se krofi odcedijo.
Priprava vanilijeve kreme
Kremo je dobro narediti dan prej, da se lepo ohladi.
Rumenjake, sladkor, škrob in 50 ml mleka dobro zmešamo, da dobimo gladko maso. Preostanek mleka zavremo skupaj z vanilijevim strokom. Ko mleko zavre odstranimo vanilijev strok in dodamo jajčno maso. Na srednji temperaturi kuhamo 5 min in ves čas mešamo.
Ko se krema zgosti jo odstavimo, dodamo ji še 30 g masla in premešamo.
Pokrijemo z živilsko folijo, da se ne naredi skorjica ter dobro ohladimo.
Jagode narežemo na majhne koščke. Sladko smetano stepemo.
Zdaj imamo vse pripravljeno za polnjenje krofov.
Krof prerežemo na polovico. S pomočjo dresirne vrečke nabrizgamo najprej vanilijevo kremo, stepeno smetano ter posujemo z jagodami. Posujemo še s sladkorjem v prahu in uživamo v okusu.
Dober tek.
Recept je nastal v sodelovanju s kaj_skuhati.